Šest ministarstava Srbije će sarađivati na unapređenju sistema podrške mentalnom zdravlju mladih 1Foto: Shutterstock/Pressmaster

Na drugoj Međunarodnoj konferenciji o mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci mladima, pod nazivom „Ne ostavljajte nas za kasnije“, danas je u Beogradu potpisan Memorandum o saradnji šest ministarstava Vlade Serbije za unapređenje sistema podrške mentalnom zdravlju dece i mladih u Srbiji.

Memorandum koji definiše raspodelu resursa, uloge i odgovornosti resora u oblasti zaštite mentalnog zdravlja dece, adolescenata i mladih, potpisali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je rekla da je Vlada Srbije odlučna u nameri da se izgradi sistem za unapređenje zaštite mentalnog zdravlja mladih, omladine i adolescenata.

Ona je istakla da je zato značaj potpisanog Memoranduma veliki jer će svi kapaciteti biti usmereni ka realizaciji i izgradnji ovog sistema i to sa jasno definisanim obavezama, ulogama i odgovornostima svakog od resora koji učestvuje u ovom programu.

Ministarka je dodala da će time biti omogućeno da ministarstva „daju svoj maksimum i na najbolji mogući način iskoriste svoje kapacitete“.

„Važno je da svi u sistemu i svi u društvu vidimo mlade, jer neprepoznati problemi mentalnog zdravlja utiču na njihovu interakciju u zajednici, kao i odnose koje grade sa drugima. Stoga je od neprocenjive važnosti jačanje intersektorske saradnje i koordinisano delovanja svih nadležnih institucija u cilju ranog prepoznavanja i pravovremenog reagovanja u situacijama jer svi zajedno treba da radimo na podizanju svesti o očuvanju mentalnog zdravlja u zajednici“, naglasila je Đukić Dejanović.

Ona je podvukla da su se učesnici konferencije složili da su međuresorna saradnja i adekvatna koordinacija resursa od vitalnog značaja za mentalno zdravlje dece i mladih.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dajana Kostadinova je rekla da svako dete zaslužuje da ima peistup pomoći za svoje mentalno zdravlje.

Ona je rekla i da u Srbiji nisu rađena posebna istraživanja, ali da ima nekih svetskih koja pokazuju da 47 odsto mladih ne traži pomoć i ako oseća promene jer smatraju da je to znak slabosti i plaše se osude okoline i vršnjaka.

Kostadinova je ukazala da čak 44 odsto mladih ima problem sa koncentracijom i da godišnje 46.000 mladih u svetu počini samoubistvo.

Navela je da su najčešći poremećaji kod mladih nesanica, razdražljivost, glavobolje i teškoće s koncentracijom.

Kostadinova je ukazala i da je kod mladih, omladine i adolescenata primetan rast zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Ministaraka zdravlja Srbije Danica Grujičić je naglasila da izgradnja sistema za unapređenje zaštite mentalnog zdravlja mladih, omladine i adolescenata nije proces od dva-tri dana, već će izgradnja tog sistema trajati mnogo duže, ali će potpisivanje Memoranduma to ubrzati jer će uloge, obaveze i kapaciteti biti podeljeni i jasno definisani – znaće se ko šta radi.

Grujičić je istakla da je jedan od najvažnijih koraka u unapređenju zaštite mentalnog zdravlja omladine da se „briga spusti na primarni nivo“ – da se uspostavi u domovima zdravlja, te je tamo zato neophodno povećati broj psihologa, a istakla je i ulogu nastavnika, odnosno „pritisak koji je na njima“.

Rekla je da je „neophodno prvo primetiti“, a onda i prijaviti svaku promenu u ponašanju mladih koja odstupa od uobičajenog. Da bi se to omogućilo, biće obuke i rada s nastavnicima da bi se osposobili da prepoznaju te promene i reaguju na vreme.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano je pohvalio inovativni pristup podršci očuvanju mentalnog zdravlja i blagostanja dece i mladih.

„Najnoviji podaci SZO-a pokazuju da se među mladima u Evropskom regionu zadovoljstvo životom i samoocenjivanje zdravlja smanjilo između 2018. i 2022. godine. S ponosom mogu da kažem da SZO u Srbiji već podržava Ministarstvo zdravlja u unapređenju kapaciteta stručnjaka za mentalno zdravlje u domovima zdravlja i školama da bi mogli da razviju i primene odgovarajuće i održive programe fokusirajući se na potrebe mladih“, zaključio je Skano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari