Kako se igraonica za dečije rođendane našla na adresi Vlade Srbije? 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Igraonice za dečije rođendane i pre decenije, a i danas, su atraktivan biznis za mnoge preduzetnike. Cena zakupa i organizacije, koja premašuje više stotina evra za dva do 2,5 sata zabave, nije prepreka za roditelje, pa se u mnogim prostorima i sada teško nalazi slobodan termin i zakazuje se mesecima unapred.

Pre više od decenije i u Poenkareovoj ulici na Paliluli otvorena je jedna takva, pod nazivom „Disco Jump“. Osnovao je preduzetnik Dejan Savić, koji ove godine puni 52 godine.

Zvaničan naziv bio je Dejan Savić PR Centar za zabavu i rekreaciju JUMP, a datum registracije u APR-u – 19. maj 2011. Poslovni poduhvat nije dugo poživeo, tek četiri godine, i preduzetnik je iz registra obrisan u oktobru 2015.

Biznis mu je ugašen na zahtev Narodne banke Srbije zbog, kako je navedeno, blokade poslovnog računa u neprekidnom trajanju dužem od dve godine.

Još jedna priča o neuspehu ne bi predstavljala ništa čudno jer se svake godine u Srbiji ugasi i više od 20.000 preduzetnika, da Savić nije, nekoliko meseci pre gašenja, sedište svog biznisa iz Poenkareove prebacio ni manje ni više nego u Nemanjinu 11 odnosno na istu adresu gde se nalazi – Vlada Srbije.

Rešenje kojim je usvojen zahtev za promenu sedišta doneto je u junu 2015.

Na pitanje kako je moguće da jedan preduzetnik registruje svoj biznis na adresi Vlade Srbije, u Agenciji za privredne registre kažu za Forbes Srbija da se postupak registracije zasniva na načelu formalnosti.

To znači da preduzetnik podnosi prijavu, prilaže dokumenta i podatke, ali APR nije dužan da ispituje tačnost činjenica iz prijave, verodostojnost priloženih dokumenata i pravilnost i zakonitost postupaka u kome su dokumenti doneti.

Za tačnost i istinitost odgovornost snosi podnosilac prijave, objašnjavaju u agenciji.

Takođe, podnosilac prijave nije dužan da APR-u podnese dokaz o vlasništvu ili zakupu prostora u kojem želi da mu bude sedište. Vlasnik prostora (u ovom slučaju Vlada Srbije) može da ospori registraciju.

Druge institucije nadležne su da provere istinitost podataka i mogu da pokrenu postupak za utvrđivanje ništavosti ove registracije i po presudi suda, APR bi obrisao tu registraciju.

Očigledno je bilo potrebno vreme za to jer je igraonica „radila“ na adresi Vlade Srbije četiri meseca. Uveravaju nas da se ovako nešto sada ne bi ponovilo.

Predsednik Vlade Srbije u to vreme bio je Aleksandar Vučić, ali verovatno nije znao da u blizini kabineta „ima“ igraonicu.

Da je igraonica poslovala, može se videti na društvenim mrežama. Na Fejsbuku i dalje postoji stranica igraonice, sa poslednjom objavom iz 2015. Takođe, tu je i kanal na Jutjubu gde se mogu videti snimci sa dečijih rođendana. Poslednji video takođe je iz 2015. Igraonica je imala i svoj sajt, ali više nije aktivan.

Ono što se još može naći u dostupnim podacima jeste da su Železnice Srbije u maju 2015. pokrenule sudski postupak kako bi naplatile dugovanje od JUMP-a.

Prema dostupnim podacima, vrednost potraživanja je 2,7 miliona dinara. Doneto je rešenje o izvršenju, ali su ročišta nastavila da se održavaju i poslednje je održano u decembru 2021, davno nakon što je preduzetnik ugašen.

Železnicama smo poslali upit kako bismo saznali kakva je sudbina tog spora i naplate i zbog čega su tužili Savića, međutim do objavljivanja teksta odgovori nisu stigli.

Ono što bi moglo da se pretpostavi jeste da je dug mogao da nastane po osnovu korišćenja prostora jer su objekat u kojem je radila igraonica, kao i susedni objekti, na zemljištu Železnica u okviru Dunav stanice.

Kako je navedeno u rešenju o brisanju preduzetnika, zahtev je podnela Narodna banka Srbije zbog blokade računa u neprekidnom trajanju od dve godine.

Kako procedura nalaže, APR je dao preduzetniku rok od 30 dana da dostavi potvrdu da nije u prinudnoj naplati odnosno dokaz da mu je račun deblokiran tj. aktivan.

Kako se može pročitati u rešenju, preduzetnik nije postupio po tom nalogu. APR je uvidom u registar NBS potvrdio da je račun i dalje blokiran i odlučio da obriše preduzetnika iz registra čime je zvanično prestao njegov rad.

Ceo tekst pročitajte na portalu Forbes Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari