N1: Ministarstvo tera u stečaj firmu čiji su vlasnici fondovi, gradovi i opštine 1Foto: Nina Čolić

Privredni sud u Beogradu pokrenuo je prethodni stečajni postupak nad Društvom za zaštitu od požara i obezbeđenje objekata i imovine Full Protect u kojoj vlasništvo imaju Vlada Srbije, Fond PIO, Republički fond zdravstvenog osiguranja i 70 gradova i opština.

Razlog za pokretanje stečajnog postupka je navodno „trajnije nesposobnosti plaćanja i prezaduženosti“, preneo je danas N1.

Među vlasnicima najvećih udela u tom preduzeću su: Fond PIO (38,24 odsto), Vlada Srbije (30,67 odsto), Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) (15,15 odsto), Grad Beograd (1,74 odsto).

Na spisku članova ovog društva sa ograničenom odgovornošću je i oko 70 gradova i opština, kao i više od 30 lica, a predlog za pokretanja stečaja podnelo je Ministarstvo privrede.

Prema podacima Jedinstvenog registra računa pri Narodnoj banci Srbije, preduzeće Full Protect u blokadi je od jula 2020. godine, čak 1.349 dana, za ukupan dug od 48.138.414,51 dinara.

Da li će stečaj nad ovim preduzećem biti i pokrenut, znaće se 5. aprila, kada je zakazano ročište u Privrednom sudu u Beogradu. Jedan od neophodnih uslova za pokretanje stečaja je da predlagač, Ministarstvo privrede, uplati iznos od 50.000 dinara na ime predujma troškova za otvaranje stečajnog postupka.

Sud je imenovao Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) za privremenog stečajnog upravnika.
Preduzeću je zabranjeno raspolaganje imovinom, kao i da obavlja plaćanja sa računa stečajnog dužnika bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika i stečajnog sudije u pogledu vanrednih plaćanja.

Prema podacima koje je Full Protect objavio na svom sajtu, preduzeće je 2023. godinu završilo sa neto gubitkom od 32,7 miliona dinara, nešto većim nego godinu pre (31,8 miliona dinara u 2022).

„Preduzeće Full Protect je osnovano 2005. godine, izdvajanjem poslovnih funkcija bezbednosti i protivpožarne zaštite iz sistema Železnice Srbije i osnivanjem društva“, navedeno je na zvaničnom sajtu firme, organizovane u četiri organizacione jedinice: Beograd, Novi Sad, Požega i Niš, sa 18 deonica u sklopu njih kojima se pokriva celokupna teritorija Srbije.

U sastavu preduzeća su tri potpuno opremljena servisa za kontrolisanje i servisiranje instalacija hidrantskih mreža i mobilnih uređaja za gašenje požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari