Za dečiji rođendan ode cela plata: Koliko koštaju proslave u igraonicama u Beogradu? 1Foto; Shutterstock/tanja-v

Proslava dečijeg rođendana postao je veliki izdatak za kućni budžet. Da bi obeležili „divan dan“ svom mališanu u nekoj od igraonica u Beogradu roditelji treba da izdvoje polovinu ili čak jednu celu platu.

Cene u pojedinim popularnim igraonicama idu i preko 90.000 dinara za dva i po sata koliko traje proslava rođendana.

Da biste samo iznajmili prostor za rođendan potrebno vam je od 10.000 dinara do preko 30.000. Više nije pravilo da su cene na periferiji jeftinije, pa se tako „skupe“ igraonice mogu naći i na obodu Beograda, sve zavisi od toga šta nude.

Za proslavu dečijeg rođendana igraonice vam nude otvoreni i zatvoreni tip zakupa, ovaj prvi je jeftiniji, ali s druge strane prihvatate varijanu da dok slavite svom detetu rođendan u tom prostoru mogu da borave i drugi gosti lokala.

Takođe, ni cene zakupa nisu iste radnim danima i vikendom, a najskuplji termini su u periodu od 13 do 18.30 časova, te ako želite da prođete jeftinije morate i o tome da vodite računa.

„Zakup otvorenog tipa od ponedeljka do četvrtka je 20.000 dinara, a zatvorenog je 35.000 dinara. Petak, subota i nedelja za zakup otvorenog tipa košta 25.000, a 39.000 dinara ako je zatvoren tip. U cenu vam ulazi konobar, šanker, animator, vatromet, svećica, restoranski pribor, topli grejač za roštilj, fotografisanje, to vam šaljemo na mejl, mesec dana korišćenja igraonice i pozivnica“, rekli su nam kad smo pozvali jednu igraonicu na Starom gradu.

Ako pak odaberete Al inclusive paket sa hranom, pićem i tortom za 30 dece i 30 odraslih to će vas koštati 76.000 dinara za otvoreni tip, ona skuplja varijanta je 10.000 više.

Najjeftiniji Al inclusive paket u jednoj od igraonica na Novom Beogradu staje 50.000 dinara za 20-oro dece i isto toliko odraslih.

„U cenu je uključeno sve osim torte. Rođendan zatvorenog tipa, sa dodatnom animacijom po izboru. U cenu je uključeno neograničeno piće za decu i odrasle, kao i hrana (500g po osobi). Deci se služe sokići na čašu, a odrasli dobijaju domaće i strano alkoholno i bezalkoholno piće iz šanka. Dečiji meni su mini sendviči i mini pice. Vatromet, svećice, maskota, face painting, pozivnice, XBox, Sony PS4 i stoni fudbal deo su svakog paketa“, navodi se na sajtu te igraonice u Novom Beogradu.

Za tu cenu na meniju ćete imati pitu sa sirom, rolate, tortilja zalogaje, koktel palačinke, mimozu, rusku i sezonsku salatu, koktel roštilj, piletinu u susamu, pomfrit, hleb, ali i mini pice i mini sendviči. Cena paketa zavisi od broja gostiju i količine hrane, te najskuplji košta 80.000 dinara.

Sa ciljem da se što većem broju dece omogući da rođendan proslave u rođendanionici jedna igraonica sa Bežanijske kose ponudila je, recimo, popust od 20 odsto za zakup termina, ukoliko se rezerviše do 1. maja.

igraonica
Ilustracija Foto: Dejana Majstorović

Roditelji kažu da su cene igraonica za dečije rođendane visoke čak i za one sa debljim novčanikom, te onima koji ne mogu svom mališanu da priušte ovakve rođendanske zabave preostaje da smišljaju druga i za decu kreativnija rođendanska iznenađenja.

Mama mališana koji ide u drugi razred jedne osnovne škole u Beogradu, kaže za Danas da su cene u igraonicama drastično poskupele u proteklih nekoliko godina.

– Proslave rođendana su u proseku tri puta skuplje. Ono što smo detetu mogli da priuštimo za četvrti i peti rođendan, danas je misaoni pojam. Tada je ol inkluziv cena bila kao danas kada biste iznajmili samo prostor – oko 20.000 dinara, i to u najpristupačnijim igraonicama – kaže ova mama.

Ona dodaje da za rođendance školskog uzrasta treba imati u vidu i da deca traže zanimljiviji sadržaj u odnosu na onaj koji pružaju igraonice za predškolski uzrast.

– Loptice, animatori, kuhinje i kostimi, nisu im više zanimljivi. Deca hoće sadržaje prilagođene njihovom uzrastu, što nekolicina igraonica u gradu pruža, a više i košta – ukazuje ova mama, dodajući da će se po svemu sudeći društvo okrenuti ka nekada popularnim kućnim žurkama, jer malo ko od roditelja može da priušti slavlje po igraonica, po aktuelnim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari