Žitelji Mladenovca i Vrčina revoltirani Vesićevim izjavama o vodosnabdevanju 1Goran Vesić Izvor: FoNet/Beoinfo

Žitelji Mladenovca i Vrčina uskoro ulaze u treću sedmicu kako nemaju vode, zbog čega gotovo svakodnevno protestuju, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio im je da će vodu imati do 2025. godine.

Ova izjava koju je Vesić potpuno ozbiljan rekao juče na RTS-u izazvala je dodatan revolt meštana delova Beograda koji u 21. veku, po ogromnim vrućinama, imaju problem sa vodosnabdevanjem.

– Što se Vesićeve izjave tiče, on može da čeka i do 2035. jer ima vodu, poručila je zameniku gradonačelnika Marija Starčević, profesorka srpskog jezika iz Vrčina, dok mu Mladenovčani poručuju da usaglasi stavove sa predsednikom opštine Mladenovac Vladanom Glišićem koji je tvrdio da Mladenovac ima vodu.

– Najbolje da jedna TV ekipa krene od kuće do kuće i utvrdi ko ima vodu, kaže nam Bojana Sjeran iz Mladenovca, dodajući da su njeni sugrađani „šokirani i razočarani“ Vesićevom izjavom, ali i potezima opštinskih vlasti. Viši delovi Mladenovca ni juče nisu imali vodu, a u nižim je bio slab pritisak a voda neupotrebljiva za piće.

– U opštini juče nisu hteli da nas prime, iako su nas pozvali na razgovor. Ukoliko nam se ponovo niko ne odazove i ne obrati, u nedelju u 18 časova građani će se okupiti sa ciljem da iskažu svoje nezadovoljstvo – poručuje Sjeran.

„Pozivamo nadležne u Mladenovcu da obaveste gradonačelnika Beograda (i zamenika gradonačelnika) i da predlože termin sastanka koji će se održati najkasnije do vikenda. Na sastanku bi sa jedne strane bili predsednik opštine, direktor JKP-a, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika, a sa druge strane pet građana koji će predstavljati nezadovoljne Mladenovčane“, najavljeno je u saopštenju građana Mladenovca. Oni su poručili da ukoliko se ne budu ispunili zahtevi, ili ukoliko se ne zakaže sastanak, može se očekivati nova blokada saobraćaja u nedelju 4. jula od 18 sati, kao i dalja radikalizacija protesta.

Goran Vesić je za RTS rekao da grad namerava da višedecenijski problem rubnih gradskih opština reši izgradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac.

„Do marta sledeće godine na gradski vodovod bi se spojio veći deo Grocke, a cela teritorija opštine do marta 2023“, naveo je Vesić, dodajući da bi Sopot i Mladenovac sigurno vodosnabdevanje trebalo da dobiju do 2024, najkasnije 2025. godine.

„Trenutno se radi spajanje gročanskog naselja Ritopek sa vodovodom i do novembra 80 odsto tog naselja bi trebalo da bude priključeno, dok bi problem vode za više delove trebalo da se reši kroz projekat koji će se raditi od januara naredne godine“, kaže Vesić.

Prema njegovim rečima, za najviše sedam dana počinju radovi na spajanju Grocke i Vrčina na gradski vodovod, pošto je tender prošao i izabrani su izvođači radova.

Međutim, ovim obećanjima ni najmanje ne veruje urednik gročanskog portala Žig info Željko Matorčević jer, kako podseća za Danas, ona datiraju još od pre sedam godina, a do danas ništa nije urađeno.

– Vesićevim ispunjenim obećanjima najbolje mogu da posvedoče meštani Ritopeka koji su, prema istim, već dugogodišnji korisnici vodosnabdevanja. Ako i sada pažljivo pročitamo šta je Vesić izjavio, uvidećemo da i fabrika u Makišu treba da proširi svoje kapacitete da bi uopšte mogla toliko područje da snabdeva vodom. Radovi na izgradnji vodovoda u Ritopeku i drugim mestima u Grockoj su već započinjali godinama unazad, više puta – ukazuje Matorčević.

Prema njegovim rečima, meštani Vrčina ne protestuju uzalud svakodnevno, uprkos najavljenim radovima.

– Odnosno, ono što im je obećavano godinama unazad, a na vlasti u Grockoj su i sada manje-više isti ljudi, nije ispunjeno, te je toliko nepoverenje opravdano. Iz nekih samo njemu poznatih razloga, Goran Vesić izbegava redakciju Žig infa. Jednom prilikom nas je nazvao i da smo plaćenici, nakon što smo objavili sva njegova obećanja vezana za izgradnju vodovoda u Ritopeku. Prvo obećanje je bilo da će do kraja 2014. Ritopek dobiti vodu. Danas smo pri kraju 2021. to naselje i dalje nema vodu, ali zato ima nove rokove, odnosno obećanja – ističe Matorčević. On dodaje da meštani Vrčina treba da razmisle o ulaganju u sopstvene bunare, ukoliko za to imaju mogućnosti, „jer će pre poteći voda iz njih nego što će regularnim cevovodom“.

I Marija Starčević, profesorka srpskog jezika iz Vrčina, skeptična je povodom najava zamenika gradonačelnika.

– Što se Vesićeve izjave tiče, on može da čeka i do 2035. jer ima vodu. Bilo bi idealno da se ova naselja prikače na Makiš, ali pitanje je da li to zaista planiraju i šta mi da radimo do 2025. – kaže naša sagovornica. Situacija je, dodaje, ista kao i prethodnih dana – neko ima vodu, neko ne, a u centru Vrčina je puste pomalo popodne.

Na društvenim mrežama juče su se javljali građani Srbije iz različitih mesta tvrdeći da se u određenim naseljima uvodi restrikcija vode, a da je u jednom mestu nadomak Zrenjanina čak izdato saopštenje da su građani sami krivi jer previse troše, između ostalog i na „punjenje bazena i pranje automobila“.

NDB: Problem star više decenija

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je juče da je nedopustivo da u dvadeset prvom veku, svi stanovnici Beograda nemaju pristup zdravoj pijaćoj vodi u dovoljnim količinama u vodovodu. „Ovog vikenda stajali smo solidarno sa građanima i građankama Vrčina i Mladenovca koji su protestovali zbog nestašice vode u ovim prigradskim naseljima Beograda. Za vikend su organizovane blokade ulica i raskrsnica u Vrčinu i Mladenovcu, a građani najavljuju da će se protesti nastaviti u narednim danima. Problem nedostatka vode u rubnim delovima Beograda evidentan je dugi niz godina, sada već više decenija, a posebno dolazi do izražaja u letnjim mesecima kada su nestašice stalne i traju desetinama dana“, navode iz Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari