U Klubu-knjižari i galeriji Glasnik juče je predstavljena knjiga Darka Gavrilovića „Mržnje, ratovi, demoni hrišćanskog sveta“, iza čijeg se provokativnog naslova krije priča o zločinima počinjenim u ime hrišćanstva, od nastavka ove religije i vremena apostola do današnjih dana. U ime izdavača Službenog glasnika, urednik edicije „Sabornik“, u kojoj je objavljena Gavrilovićeva knjiga, Borisav Čeliković naglasio je da je reč o delu sa širim društvenim značajem i od kog se očekuje da izazove polemiku.

Prema rečima profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Gorana Vasina, Gavrilovićeva knjiga, napisana na prvorazrednim izvorima, bavi se „demonima same istorije hrišćanske crkve, analizom i danas osetljivih pitanja koja se tiču, između ostalog, i odnosa Crkve i države, a što je sve potkrepljeno mnoštvom istorijskih činjenica“.

– Kao nit kroz celu knjigu provlači se priča o antisemitizmu i tome koliko je Crkva doprinela njegovom širenju. Zlo postoji, evidentno je, Crkva ga je potcenila. Ali treba praviti razliku između delovanja crkvenih lica i Boga. Vrednost ove knjige je i u tome što je ona iskorak u shvatanju istorije hrišćanske crkve – naglasio je Vasin.

Đorđe Stojanović, saradnik Instituta za političke studije iz Beograda, pokušao je da Gavrilovićevu knjigu smesti u okvire postmodernog pristupa istoriji i religiji, a sam autor je kroz dve istorijske i jednu ličnu priču naveo primere „spremnosti da se ubija, svađa i diskutuje zbog Hrista, ali i da se voli u njegovo ime. Gavrilović je rekao da je njegova lična priča traganje za sobom i da je njegov zaključak da nam „nedostaje ljubavi u ime Hrista“.

Ova knjiga objavljena je na prošlogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga, ali do sada nijedna od hrišćanskih crkava nije komentarisala njen sadržaj, rečeno je Danasu u Službenom glasniku.

O autoru

Darko Gavrilović je vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Novosadskog univerziteta i gostujući predavač na Fakultetu za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu. Predaje: Istoriju civilizacija i kultura, Istorijsku geografiju, Religiju i politiku, Nacionalnu istoriju i Istoriju države i prava sa istorijom evropskih integracija. Gostujuća predavanja iz istorije srpske kulture držao je na Karlovom univerzitetu i na Univerzitetu u Lođu. Autor je više knjiga, udžbenika i enciklopedija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari