Značajne godišnjice nedeljnika Vesti i Radio Užica 1Foto: Infoera

Povodom 81. godišnjice nedeljnika Vesti i 51 godine od osnivanja Radio Užica, u Narodnom muzeju Užice je otvorena izložba koja hronološki prikazuje bogatu istoriju dvaju najstarijih medija u gradu

Izložbu pod nazivom „Okreni novi list“ čine tekstovi, fotogtrafije i naslovnice nedeljnika Vesti, čiji prvi broj je štampan 1. oktobra 1941. godne, u vreme tadašnje Užičke republike.

Osim toga, izložba, koju su priredili kustosi Narodnog muzeja, podseća i na to da je, u okviru nekadašnje Novinko-izdavačke kuće Vesti, osim štampanja nedeljnika istog naziva, Radio Užice počeo da emituje program 28. decembra 1971. godine.

Ta medijska kuća je privatizovana 2007. godine, a danas su u njoj, pod nazivom  DOO „Vesti i radio“, nedeljnik Vesti, Radio Užice i sajt Infoera.

Značajne godišnjice nedeljnika Vesti i Radio Užica 2
Foto: Infoera

Nađa Lazarević, direktorka i glavna i odgovorna urednica, ocenila je da su tu medijsku kući „činili i da je danas čine divni ljudi, profesionalci i intelektualci, posvećeni i predani svom poslu“.

„U najizazovnijim vremenima, a svako vreme nosi svoja iskušenja, prevaziđene su prepreke i održala se glava iznad vode“, kazala je, između, istalog Lazarević.

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja, istakla je da su Vesti „bez obzira na to što su prolazile različite statusne i političke promene, zauzele primat nedeljnika koji predstavlja značajno svedočanstvo o političkim, privrednim, prosvetnim, kulturnim, sportskim i drugim događanjima“.

Značajne godišnjice nedeljnika Vesti i Radio Užica 3
Foto: Infoera

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je rekla da „Vesti i Radio Užice, istrajavajući u poslu koji nimalo nije lak, zaslužuju poštovanje građana Užica“.

„Izazova će biti i u budućnosti i želim vam da ne posustanete u traganju za istinom, jer istina je ključ za rešavanje problema. To je teret odgovornosti vaše profesije i medija koji su moćno oružje u savremenom svetu i temelj slobode svakog društva“, istakla je gradonačelnica i poručila članovima tih redakcija da se „bore i za dostojanstvo svoje profesije“.

Postavka se može pogledati naredne dve sedmice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari