Znaju šta je kondom, ali ne i druga kontracepcija, polovina sa roditeljima ne razgovara o seksualnosti 1Foto: Protekta

Znaju kako se koristi kondom ali ne i ostala kontracepcija, znaju šta je seksualno nasilje ali ne i gde da ga prijave, tek polovina o seksualnosti razgovara sa roditeljima, a skoro svi žele da imaju školski predmet u okviru kojeg bi o ovome učili, neki su od utisaka organizatora niške obuke mladih za vršnjačke edukatore o reproduktivnom zdravlju.

U nedavno završenoj obuci učestvovali su mladi iz osam osnovnih i devet srednjih škola sa teritorije gradske opštine Medijana u Nišu.

Stečena znanja o mentalnom zdravlju mladih, vrsti kontracepcije, polno prenosivim bolestima, seksualnom nasilju, fizičkim posledicama rizičnog ponšanja po zdravlje i drugim temama od važnosti za reproduktivno zdravlje i seksualnost mladih moći će da prenose svojim vršnjacima kroz dalje obuke i radionice.

„Iz obuke u okviru koje smo razgovarali sa učenicima koji su postali vršnjački edukatori saznali smo da su dosta dobro informisani, najčešće preko društvenih mreža. Pošto se tu mogu naći svakakve informacije, i tačne i netačne, radili smo sa njima na nekoj vrsti medijske pismenosti, odnosno razlikovanju kredibilnih i nepouzdanih izvora“, kaže za Danas Marija Živković, koordinatorka projekta „Moraš i treba da znaš“, u okviru kojeg se organizuje obuka vršnjačkih edukatora.

Živković kaže i da su mladi polaznici obuke edukovani i o tome kome mogu da se obrate, u zavisnosti šta ih interesuje ili koji problem imaju.

Sa njima se razgovaralo i o rizičnom ponašanju i mogućim posledicama po zdravlje.

„Kada su ocenjivali svoj odnos prema roditeljima po ovom pitanju, polovina je rekla da sa njima otvoreno razgovara o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, dok je za drugu polovinu ta tema stigmatizovana. Ipak, skoro svi žele da u svoj školi imaju predmet o reproduktivnom zdravlju, ili reproduktivnom obrazovanju, a u slučaju da to nije moguće da ta tema bar bude deo građanskog vaspitanja, ili da se obrađuje kroz radionice“, kaže Živković.

Organizacija Protekta, autor projekta i organizator vršnjačke edukacije o reproduktivnom zdravlju, za polaznike je obezbedila i vodič o ovoj temi, u kojem se nalaze prilično detaljni odgovori na različita pitanja.

Projekat je podržala Gradska opština Medijana, a u okviru njega previđene su između ostalog i radionice po školama i edukativni filmovi za mlade koji će biti emitovani preko društvenih mreža.

Mediji izveštavaju, ali ne za njih

„Mladi žele da ima više sadržaja u medijima o zdravim stilovima života i vidovima kontracepcije. Takvog sadržaja, svakako, ima, ali je on prilagođen starijima, a ne i njihovoj generaciji“, utisak je Marije Živković sa obuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari