“Znak potrebe da se saučestvuje u bolu čitavog našeg društva”: Otkazani ili odloženi ovonedeljni programi u subotičkim obrazovnim i kulturnim ustanovama 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Zbog tragedija koje su se dogodile u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, kao i u opštini Mladenovac, većina obrazovnih i kulturnih ustanova u Subotici otkazala je ili odložila ovonedeljne programe, među kojima je i manifestacija “Muzeji za 10” u sklopu koje se obeležava i Noć muzeja.

Dan otvorenih vrata, na kojem je trebalo da upoznaju osmake sa obrazovnim profilima koje mogu da upišu, kao i sadržajima koje nude, Politehnička škola i Srednja medicinska škola u Subotici odložile su zbog trenutnih okolnosti u našoj zemlji.

Solidarisala se i Tehnička škola “Ivan Sarić”, koja ne samo da je odložila Dan otvorenih vrata, nego i manifestaciju “Projektna nedelja”, čije 15. izdanje je trebalo da bude najmasovnije do sada.

Kako za Danas objašnjava direktor Željko Rajčić, ove godine je pristiglo više od 100 prijava učeničkih radova, a planirana izložba radova trebalo je da okupi preko 200 đaka, odnosno autora, njihove mentore, učenike posetioce iz subotičkih osnovnih i srednjih škola, te brojne goste manifestacije.

“‘Projektna nedelja’ je manifestacija koja protiče u veseloj atmosferi, uz muziku i dobro raspoloženje. U danima kada žalimo za izgubljenim mladim životima, iz pijeteta prema žrtvama, iz saosećanja sa porodicama stradalih, smatramo da je odluka o odlaganju manifestacije ljudska, razumna i opravdana”, kaže Rajčić.

“Znak potrebe da se saučestvuje u bolu čitavog našeg društva”: Otkazani ili odloženi ovonedeljni programi u subotičkim obrazovnim i kulturnim ustanovama 2
Foto: Fejsbuk stranica Tehnička škola „Ivan Sarić“ Subotica

Novi termin održavanja manifestacije, Rajčić kaže da će se naknadno odrediti i da će o tome javnost biti obaveštena, a da do tada preduzimaju sve mere kako bi školu učinili što bezbednijim mestom.

“Svakodnevno pratimo aktuelna dešavanja, izjave predstavnika institucija koje se bave pitanjima bezbednosti, mišljenja psihologa, sociologa. Razgovaramo sa učenicima, roditeljima, u kontaktu smo sa lokalnim relevantnim institucijama. Sporadični događaji širom Srbije, o kojima mediji izveštavaju u danima nakon prošlonedeljnih tragedija, ukazuju na napetost i osetljivost, što zahteva dodatni oprez. Žalimo zbog žrtava nemilih događa protekle nedelje i upućujemo najiskrenije saučešće porodicama tragično preminulih”, poručuje Rajčić.

I ustanove kulture otkazale su svoje programe zbog tragedija koje su se dogodile u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, kao i u opštini Mladenovac, pa su tako sve predstave koje su ove nedelje bile planirane u Narodnom pozorištu Subotica i Pozorištu “Kostolanji Deže” otkazane.

Na preporuku Samostalnog sindikata kulture Srbije i inicijative da se svi kulturni događaji na teritoriji naše zemlje otkažu u periodu od 8. do 14. maja, Gradski muzej Subotica i Savremena galerija Subotica otkazale su programe koji su u okviru manifestacije “Muzeji za 10” bili planirani za 13. i 14. maj.

To znači da je i Noć muzeja, koja je trebalo da se održi u sklopu ove manifestacije, a koja svake godine okupi veliki broj posetilaca, otkazana.

Tako je Art bioskop “Aleksandar Lifka” otkazao veče dokumentarnog filma, Centar za kulturu Bunjevaca program “Bunjevački motivi u slikama Jenea Višinke”, Fondacija “Subotička Sinagoga” odložila je koncert “Jazz in the Park” koji je trebalo da se održi u dvorištu Sinagoge za neki kasniji period, kao i druge ustanove kulture, ali i obrazovne ustanove koje tradicionalno učestvuju u Noći muzeja.

“Znak potrebe da se saučestvuje u bolu čitavog našeg društva”: Otkazani ili odloženi ovonedeljni programi u subotičkim obrazovnim i kulturnim ustanovama 3
Savremena galerija Subotica, foto: J. Patarčić/Danas

Prema mišljenju Nele Tonković, istoričarke umetnosti i kustoskinje Savremene galerije Subotica, na apel koji su poslali radnici u kulturi iz čitave zemlje, različite ustanove u različitim gradovima su drugačije reagovale, ali to što su se subotičke gotovo odmah priključile i jednoglasno pridružile toj inicijativi, znak je potrebe da se saučestvuje u bolu čitavog našeg društva i spremnosti da se pruži prilika za duboko promišljanje tragedija koje su se dogodile.

“Da se poruči zajednici da je vreme da udahne duboko i da pokrene proces zalečenja i oporavka, koliko god on trajao. Zapravo, institucije kulture i jesu mesto snažne refleksije i oslonca za društvo, pogotovo u ovako traumatičnim situacijama, te zbog toga verujem da je otkazivanje programa jasan signal za sve građane. Ustanove govore: ‘Tu smo, bez velikih reči, bez ceremonijalnih prilika, naša vrata su otvorena ove nedelje u tišini i pozivamo vas da zajedno prođemo kroz ove teške dane’”, kaže za Danas Nela Tonković.

Tonković poručuje i da se nada da će svi građani prikupiti snagu da se, kada za to dođe vreme, priključe dobrim i pažljivo oblikovanim programima ustanova kulture, ali da je sada trenutak da “budemo zajedno na jedan drugačiji način”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari