Zrenjanin: Danas se otvara izložba "Matija", posvećena akademiku Bećkoviću 1

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin danas se u 19 časova otvara izložba posvećena akademiku Matiji Bećkoviću pod nazivom „Matija”.

Autorka izložbe je Dragana Tipsarević, bibliotekar savetnik i dugogodišnja direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu. Publici na otvaranju, pored autorke izložbe, obratiće se i akademik Matija Bećković, a stihove njegovih pesama interpretiraće narodni guslar Radovan Peković.

Postavka je nastala 2016. godine povodom muzičko-scenskog događaja „Gusle slave Matiju”, koji je u Kraljevu organizovalo Društvo guslara „Žiča” i Udruženje „Klasična tradicija”. Izložba je u međuvremenu dopunjavana i obišla je nekoliko gradova u Srbiji, a obuhvata 33 panoa na kojima se hronološki mogu pratiti dve biografije.

U prvoj se govori o njegovom rođenju, detinjstvu, školovanju, mladosti, susretima, prijateljstvima, putovanjima, dok se u drugoj biografiji sve traži. Ona predstavlja velelepnu pesničku tvorevinu koja započinje 1957. objavljivanjem prve pesme u listu „Mlada kultura”, a završava se, samo za sada, najnovijom knjigom „Onamo namo : portreti i pesme”, u izdanju Večernjih novosti.

Hronološku biografiju prate fotografije iz Bećkovićevog detinjstva, školovanja, slike majke Zorke Taušan i oca Vuka koga je prerano izgubio. Otac je bio kraljevski oficir poreklom iz Crne Gore i službovao je u Beogradu, Petrovaradinu i Senti, gde je upoznao Matijinu majku. Tamo se Matija rodio 29. novembra 1939. godine.

Na izložbi publika može propratiti i Bećkovićeve lirske zapise o Kosovu kao najskupljoj srpskoj reči, o Hilandaru kao najdonjem kamenu našeg postojanja, o knezu Lazaru, o našim ćeranijama, o hlebu i jeziku, o tome da je knjiga bila na početku, pa će biti i na kraju, o guslama koje slave srpstvo.

Postavka će u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biti otvorena do 10. maja 2022. godine, a Bojana Petraš, viši diplomirani bibliotekar Narodnog muzeja Zrenjanin, nadležna je za ovu izložbu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari