Zrenjanin domaćin 43. međunarodne konferencije "Vodovod i kanalizacija" 1Foto: M.P./Danas

Hidrolozi, inženjeri i brojni domaći i strani stručnjaci učestvovaće na Međunarodnoj konferenciji „Vodovod i kanalizacija 2022“, čiji je Zrenjanin domaćin.

Skup se održava u organizaciji Saveza inženjera i tehničara Srbije od 11. do 14. oktobra u Zrenjaninu, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Grada Zrenjanina i uz podršku Inženjerske komore Srbije.

Cilj Konferencije je da se kroz razmatranje aktuelnih tehničko-tehnoloških, istraživačko-razvojnih, ekonomskih, zakonskih i drugih pitanja iz oblasti snabdevanja vodom i kanalizacije doprinese ubrzanom transferu znanja, informisanju, primeni savremenih dostignuća i rešenja, unapređenju naučnoistraživačkog i razvojnog rada, poboljšanju rada i poslovanja preduzeća vodovoda i kanalizacije, kao i povećanju
zadovoljstva korisnika usluga ovih preduzeća.

Međunarodnoj Konferenciji će prisustvovati brojni domaći i inostrani eminentni stručnjaci iz tematske oblasti, programski odbor Konferencije je prihvatio 45 naučnih radova koje će prezentovati oko 150 autora iz Srbije i celog regiona, među kojima su i četvoro iz Zrenjanina, dva iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i dva sa Visoke škole strukovnih studija Zrenjanin.

Od predavača i tema koje će se čuti, izdvajamo rad Isidore Protić, profesora dr Milana Draškovića i proesorke. dr Danijele Jašin „Mikrobiološka kontrola vode za piće grada Zrenjanina“ dok će mr Siniša Gajin izložiti rad „Uticaj odnosa s javnošću na zadovoljstvo korisnika usluga i imidž JKP VIk Zrenjanin“.

Učesnici će čuti izlaganje rada „Uklanjanje fosfata sorbentom na bazi biočađi koštice šljive impregnisane magnezijumom“ čiji su autori Marina Orlić, dr Tatjana Šoštarić, Anja Antanasković, dr Vladimir Adamović, dr Jelena Milojković, dr Zorica Lopičić.

O postupcima uklanjanja bora iz podzemnih voda govoriće profesor dr Rada Petrović, dok će dr Miroslav Kukučk i dr Nikoleta Kukučka- Stojanović izložiti staove o kondicioniranju podzemnih voda bogatih gvožđem i manganom u cilju dobijanja vode za piće.

Tokom Konferencije biće organizovane i prezentacije firmi iz ove oblasti, biće organizovan okrugli sto posvećen obeležavanju 75 godina rada Instituta „Jaroslav Černi“, a preduzeća će imati mogućnost da prezentuju svoje proizvode i usluge u izložbenom prostoru Konferencije.

Povodom konferencije u sredu, 12. oktobra, u 19 časova u prostorijama Kulturnog centra u Zrenjaninu biće za javnost otvorena izložba „Prof. Dr Vujica Jevđević, hidrolog svetskog glasa“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari