Zrenjanin među retkim gradovima sa kompletnom kanalizacijom 1Foto: Miroslava Pudar

Zrenjanin je među retkim sredinama u kojima je gradsko područje pokriveno kanalizacionom mrežom. Kanalizaciona mreža u ovom gradu duga je 300 kilometara, a što je značajno, fekalna i atmosferska kanalizaciona mreža su potpuno odvojene. Sa druge strane, od 22 naseljena mesta, sedam ima kanaliziciju ili je gradi, dok u preostalih 16 sela kanalizacija tek treba da stigne.

U samom gradu živi, prema poslednjem popisu stanovništva, 76.500 ljudi dok ih u 22 naseljena mesta ima 46.850.

Prema podacima dostavljenim Danasu, trenutno se fekalna kanalizaciona mreža fazno gradi u sedam naseljenih mesta, a pored postavljanja cevi kanalizacione mreže, izgradnja obuhvata i izgradnju odgovarajućeg broja crpnih stanica koje vrše prikupljanje i odvođenje fekalnih otpadnih voda, objašnjavaju u zrenjaninskom JKP “Vodvod I kanalizacija”.

“Izgradnja kanalizacione mreže je jedna od najskupljih građevinskih investicija, a većinu sredstava je obezbedio grad Zrenjanin, koji je i investitor, dok su pojedina naseljena mesta imala ili imaju raspisan samodoprinos od kojeg se deo prikupljenih sredstava ulaže u izgradnju kanalizacione mreže”, objašnjava Siniša Gajin, rukovodilac informisanja JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Do sada je u ovim naseljenim mestima izgrađeno oko 95 kilometara kanalizacione mreže sa pripadajućim crpnim stanicama, od kojih je oko 93 kilometara u funkciji.

Najbolje pokrivena sela sa kanalizacionom mrežom su Klek, gde je izgrađeno 85 odsto mreže i Elemir, sa 82 odsto izgrađene kanalizacione mreže.

Naseljena mesta Stajićevo i Lukićevo su najslabije pokrivena sela sa kanalizacijom i tu tek predstoje radovi na postavljanju ove infrastrukture.

Oko 3 miliona stanovnika Srbije otpadne vode iz svog domaćinstva odvodi u septičke jame a svega 55 odsto njih prikljičeno je na kanalizaciju, i to najviše u urbanim sredinama i velikim gradovima.

Prema podacima Fiskalnog saveta, za proširenje i rehabilitaciju postojeće kanalizacione mreže potrebno je 2,5 milijarde dinara, ne računajući Beograd kome je potrebna još jedna milijarda za ove potrebe.

Iz Predsedništva Srbije obećavano da će se uložiti 1,5 milijarda za te namene.

Najviše novca potrebno je za izgradnju kanalizacije u Novom Sadu, 127 miliona evra.

Gradovi u kojima treba graditi kanalizaciju, prema podacima vlasti, su Kragujevac, Niš, Pančevo, Subotica, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac i Zrenjanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari