Zrenjanin: Pola veka šampionske odbojke u Kleku, odakle je porodica Grbić 1Foto: arhiva zrenjanina

Ne kaže se bez razloga da je Klek, šampionsko i olimpijsko selo kod Zrenjanina jer iz njega potiču mnoga uspešna imena jugoslovenskog i srpskog sporta.

Najveći kuriozitet je njegov nekadašnji odbojkaški klub Gik Banat, koji je 1972. postao prvak Jugoslavije sa kompletnom postavom igrača koji su svi redom bili iz Kleka.

Zato će pedeset godina od osvajanja titule šampiona Jugoslavije biće obeleženo predstojećeg vikenda kada će 7. maja, u Kleku i Zrenjaninu biti odata pošta preminulim članovima šampionske ekipe Nedeljku Ivankoviću, Milošu i Slobodanu Grbiću, otkriveno spomen-obeležje na osnovnoj školi “Jovan Dučić” i biti održana svečana akademija u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu,

Klečani su osvojili titulu nakon što su u odlučujućoj utakmici prvenstva savladali riječki “Kvarner” 3:1. Bilo je to neverovatno sportsko dostignuće ekipe u kojoj su svi igrači bili iz istog sela, sa tadašnjih 1950 stanovnika, beleži gardski hroničar novinar i urednik Miodrag Grubački.

Kako je zabeleženo u istoriji srpskog sporta, zlatnu generaciju predvodio je legendarni Miloš Grbić, a ekipu su činili i Milorad Kijac, Milorad Mićić, Milenko Vuković, Slobodan Grbić, Branko Berak, Branko Vujović, Mirko Ćuk, Nedeljko Ivanković, Slobodan Damjanac, Radomir Dursun, Milenko Šegrt, tehnički rukovodilac Rajko Kijac i jedini član ekipe koji nije bio iz Kleka, trener Lazar Grozdanović.

Još jedna kuriozitet vezuje se za odbojku u Kleku,Miloš Grbić ušao je u istoriju naše odbojke kao kapiten reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila prvu medalju na evropskim prvenstvima, u Beogradu, 1975. godine.

Odbojkaška porodica Grbić, Miloš i njegovi sinovi Vladimir i Nikola, osvojila je ukupno 31 medalju na međunarodnim takmičenjima, a Vladimir i Nikola Grbić primljeni su u Odbojkašku kuću slavnih, podseća novinar Miodrag Grubački.

Povodom jubileja, na nekoliko lokacija u Zrenjaninu i Kleku postavljeni su i prigodni bilbordi, sa fotografijom šampionske ekipe iz 1972. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari