Zrenjanin: U postupku restitucije vraćeno146 poslovnih i stambenih objekata 1Zgrada stare robne kuće

U postupku restitucije, u Zrenjaninu je vraćeno 146 poslovnih i stambenih objekata, ali postoje opštine u kojima za vraćanje nije bilo ničega. Tako je u opštini Nova Crnja, vraćena jedna nekretnina, a u Žitištu i Sečnju nijedna.

Zrenjanin prednjači po vraćenom poslovnom prostoru, stanovima i zgradama. Bivšim vlasnicima vraćeno je 146 nekretnina, od kojih je 35 zgrada, 19 stanova i 92 poslovna prostora.

U ostalim opštinama, brojke su daleko manje, pa u opštinima Žitište i Sečanj nije vraćena nijedna nekretnina, a bivši vlasnici dobili su samo poljoprivredno zemljište.

No, i kada se nekretnine vrate naslednicima bivših vlasnika, to još ne znači da će naslednici imovinom moći i da raspolažu.

Primer za to su dve predratne arhitektonske lepotice u Zrenjaninu, zgrada stare robne kuće, Daunova palata i Pinova vila. Iako su u postupku restitucije vraćene naslednicima bivših vlasnika, zbog imovinsko – pravnog nereda, njihov status ni do danas nije rešen.

Daunova palata u glavnoj zrenjaninskoj ulici opasana je bezbednosnom trakom jer je u toliko lošem stanju da predstavlja opasnost za prolaznike.

Iako šestoro naslednika ima rešenje da im se ova zgrada vrati, vlasnik novoizgrađenog dela robne kuće sudi se godinama, a u tom procesu dokazuje da je u privatizaciji kupio i stari deo.

Gradske vlasti nemaju nikakve mogućnosti da ubrzaju postupak. Vreme čini svoje, zgrada propada, pa je inspekciji jedino preostalo da zgradu ogradi a prolaznike zaštiti.

Sličan slučaj je i sa Pinovom vilom.

Deo Pinove vile pripada naslednicima bivših vlasnika, a deo gradu. Kako je Pinova vila spomenik kulture, o njenoj sudbini odlučuje republika.

Već godinama se traži način kako da vila pripadne gradu, a da se naslednici obeštete.

Tek kad se to dogodi, grad može da razmišlja o sređivanju prostora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari