Zrenjanin: Završena restauracija dela fasade škole “Nikola Tesla” 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Zgrada škole u centru Zrenjanina, jedna je od najstarijih trgovačkih akademija u Srbiji, izgrađena 1892. godine.

Posle sedam meseci, završeni su konzervatorsko – restauratorski radovi na delu fasade zgrade nekadašnje Trgovačke akademije, danas Elektrotehničke građevinske škole “Nikola Tesla” u Zrenjaninu. 

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje je finansirao restauraciju glavnog rizalita južne fasade zgrade Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“, koja je okrenuta ka centralnom gradskom jezeru. Vrednost radova je 3,1 milion dinara. 

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, čiji su stručnjaci uradili projekat restauracije navode da je nekadašnja Trgovačka akdemija, a danas EGŠ „Nikola Tesla“, jedan od najvrednijih objekata istorijske arhitekture u gradu.

Prvobitno Trgovačka akademija i Državna muška građanska škola, kasnije Treća gimnazija, pa Srednja ekonomska škola a danas Elektrotehnička škola, sagrađena je 1892. godine po planovima budimpeštanskog arhitekte Ištvana Kiša.

Radovi na fasadi prema jezeru, samo su deo radova koji su dosada urađeni i koji još treba da se urade na ovoj zgradi.

Na zgradi škole je 2016. saniran krov ali posla ima još. I dalje je deo zgrade prema jezeru i ka zgradi Narodnog muzeja ostao ograđen zbog mogućeg osipanja i otpadanja gipsanih ukrasa, posebno u uslovima kišnog i vlažnog vremena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari