Zrenjaninac Milivoj Putić Puta, posle otkaza, zarađuje za život kao ulični svirač 1foto Nadica Jakovljev

Treba mu nekoliko minuta da montira svoju opremu na kamenu klupicu na Trgu dr Zorana Điniđića. Još dok montira zvučnik, postavi kutiju, ili kako kaže blagajnu, okači gitaru a ispred je već zastalo nekoliko prolaznika.

Zrenjaninac Milivoj Putić Puta  poznat je sugrađanima najviše po tome što je skoro dve decenije vodio turiste po Carskoj bari i pričao im neverovatne priče, istinite ali i mitske, o ovom prelepom rezervatu i njegovim stanovnicima.

Puta je i muzičar. I dok je radio na Carskoj bari, svaki slobodan trenutak koristio je za svirku. Svirao je u nekoliko zrenjaninskih bendova, nastupao na festivalima, na dobrim žurkama, različitim slavljima.

Sada se odlučio za netipičnu solo karijeru, na trgu. Nekada mu se na mini koncertu pridruži i supruga Ivana, što svirci da posebnu čar. Kada Ivana ne može, Puta koncert odradi sam.

– Pola mene je pustolov i avanturista i to je deo mene koji je bio na Carskoj bari. Druga polovina je muzika. Na Carskoj bari više nisam, svi smo dobili otkaze kada je rezervat pripao gradu. Dok sam tražio drugi posao, a znao sam i da ću ga naći, odlučio sam da zasviram na trgu. I to je naišlo na stvarno oduševljenje. I eto me tu skoro svakog dana, od 18 do 20 časova, nekad sa Ivanom, nekad sam, priča Puta.

Kaže, nijedna mu svirka na trgu nije ista. Repertoar mu je veliki, nakupilo se toga godinama i decenijama.

– Kako sam raspoložen, tako počnem. Nekad sam raspoložen za narodnjake, nekad za rok, nekad za Crvenu jabuku. Sviram šta mi dođe a Zrenjanincima je to lepo. Zastanu, poslušaju, ubace novac u kutiju i nastave. Dosada sam imao samo lepa iskustva, nastavlja Puta priču.

I dok smo malo uživali na Putinom nastupu, videli smo samo nasmejana lica. Mladi prođu, ubace novac i dobace „Puto, majstore“, stariji se zadrže malo duže ako im se pesma posebno dopadne.

O Carskoj bari na kojoj je proveo skoro ceo dosadašnji vek više ne razmišlja.

– Imao sam mnogo ideja, Carska bara je dragulj. Ali, to je sada prošlost. Imam i novi posao, kom se radujem a posebno se radujem ovim trenucima na trgu. Možda da nisam ostao bez posla i bez prihoda, ne bih danas bio ovde. Sada uživam. A, kao što vidite, i Zrenjaninci, kaže Puta, kog ostavljamo da sebi i onima koji prođu trgom priušti poseban muzički večernji doživljaj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari