Zrenjaninci u Niškoj ulici, posle nestanka struje, ostali bez računara, televizora, frižidera i klima uređaja 1Foto: M.P./Danas

Nestanak struje pre tri dana u zrenjaninskom naselju Gradnulica bio je neprijatan za stanare jedne od ulica u ovom kraju, a mnogi su ostali bez računara. televizora, frižidera i klima uređaja.

Naime, u Niškoj ulici desio se incident sa strujom, nakon koga je došlo do pregorevanja bele tehnike i električnih aparata veće vrednosti u više domaćinstava.

Kako su nam ispričali građani pogođeni ovom situacijom prilikom današnjeg obilaska lokacije, najverovatnije je reč o ljudskoj grešci.

„U ponedeljak je u naselju Gradnulica i našoj Niškoj ulici, zbog radova na mreži bio nestanak struje, nakon čega je u mrežu puštena struja mnogo jača od 220 volti što je spržilo nebrojeno mnogo uređaja u većini domaćinstava, izazvalo varnice, čak i male požare koji su pukom srećom lokalizovani. Kada su pokušali da prijave štetu ljudima su rekli da je osoba koja radi na tome na odmoru i da zamene nema, kao i to da su svesni da je krivica njihova posto je na teren izašlo nestručno lice. Dakle odgovora nema, odštete, izlaska na teren, ništa, ništa“, opisuje situaciju jedna od stanarki ove ulice.

Njena komšinica voljna je da pokaže kako to u njenoj kući izgleda, dozvoljava slikanje dok mala deca trče okolo.

„Kuća preko puta ima štetu na kompjuteru, monitoru i lampi, oni tamo pored ostali su bez frižidera, stradao je kotao i bojler, modem, Eon uređaj, punjač i lampe“, priča Teodora Domić.

Kaže da je reč o većem broju računara, televizora, bojlera, mašina za veš i mašina za sudove, sijalica, modema, konzola…

„Našli smo broj koji treba da se zove i prijavi šteta, kažeš šta ti je crklo od uređaja ali žena koja radi na tom broju je na odmoru, pa moramo da čekamo. Pitali smo šta onda da radimo, pa su nam rekli da probamo da popravimo ako može i da ispostavimo račun, da refundiraju. Ako nam ne priznaju troškove, onda da se javimo da oni pošalju komisiju da proceni koliko to košta i da se neki procenat od štete uplati ljudima. Rekli su da nije do EPS-a već do nestručnog rukovanja“, objašnjava Teodora Domić.

Ona je zabrinuta jer do sada niko nije izašao na teren, obišao oštećene potrošače niti slikao i zabaležio stanje na terenu.

„Nama bi bilo lakše da je neko izašao na teren da evidentira pravo stanje stvari. Niko to nije došao da proveri, samo su došli da vrate fazu koja je izbila i dali nam broj dispečera da prijavimo štetu. Većina komšija ne može da čeka, klime smo prvo ispopravljali jer nam je na vrućini to najpotrebnije. U drugom delu ulice ljudi se bave šivenjem i njima su crkle mašine“, priča Teodora.

Nešto dalje u Niškoj ulici srećemo i stariju gospođu ispred kuće, koja kaže da je sve tačno što smo čuli od komšija i da su zbog pogrešno spojene struje svi u ulici imali štetu.

Obratili smo se za objašnjenje i EPS-u a ovo je njihov odgovor.

Ukoliko vam usled strujnog udara budu oštećeni električni aparati postoji procedura a EPS nudi odštetu u struji.

Kompenzacija je moguća ali ne i obavezna a zakonski rok za isplatu je tri meseca.

Nadoknadu štete može svaki potrošač da zatraži od EPS, neophodno je da podnese zahtev i sačeka izlazak komisije. Ukoliko ona utvrdi da je šteta nastala greškom EPS-a, možete da se nadate ponudi za kompenzaciju u vidu kilovata.

Prethodno je potrebno, uz prijavu o šteti, dostaviti fiskalni račun iz ovlašćenog servisa gde je popravljan aparat stradao od struje.

Ovaj tekst je nastao u saradnji sa našim čitaocima, koji javljaju na koje sve svakodnevne probleme nailaze. Čitajte nas i pišite nam i dalje!

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari