Zrenjaninske pijace zelene se od povrća 1Foto: Nadica Jakovljev

Zrenjaninske pijace, a ima ih tri,  prepune su mladog povrća. Stidljivo stižu i prve jagode, kao najava ovogodišnjeg voća.

Cene zeleniša više su u odnosu na prethodne godine. Prodavci kažu da ni ove cene ne pokrivaju troškove proizvodnje, jer je u proizvodnji poskupelo sve, od energenata za grejanje plastenika, preko đubriva do goriva.

Kupcima je sve skupo, pa i povrće, ali kako većina kaže, jeste možda malo jeftinije u marketima, ali na pijaci znate od koga kupujete.

Najviše je na tezgama mladog luka, pa tri veze crnog možete kupiti za 100 dinara dok je veza belog luka 50 dinara. Glavica zelene salate košta 50 dinara, kilogram prvog paradajza iz domaćih plastenika 250 dinara, veza mlade šargarepe je 70 dinara a kilogram mladog krompira 150 dinara. Mladi kupus zaustavio s ena ceni od 100 dinara kilogram.

Prve jagode iz okolnih sela koštaju od 350 do 500 dinara.

Mlada poljoprivrednica iz Jankovog Mosta, Erika, ima svoje stalne mušterije, koje su navikle na kvalitet koji stiže iz njenog povrtnjaka.  Kaže, najviše se traži mladi luk i rotkvice, a onda mladi krompir. Eriku na pijaci prepoznaju i po specifičnim proizvodima. Naime, osim kozjeg sira Erika pravi i kozje kiselo mleko, za koje kaže da je i lepše i zdravije od ovčjeg, koje je takođe traženo i na ceni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.