Malo kupaca, prazne tezge, a cene visoke: Reporter Danasa obišao Kalenić pijacu 1Foto: Shutterstock/Shunskee

Beogradske pijace nekada su bile deo svakodnevne jutarnje rutine, gde su građani prvo ujutru odlazili po sveže voće i povrće, pa zatim nastavljali sa drugim aktivnostima. Međutim, ranom zorom ove nedelje, obišli smo Kalenić pijacu i nismo zatekli puno kupaca, ali jesmo veliki broj praznih tezgi i visoke cene.

U nedelju, u ranim jutranjim časovima, odlučio sam da obiđem ovu beogradsku pijacu, kako bi proverio kako se kreću cene voća i povrća, ali i kako ide prodaja ovog relativno toplog februara.

Ono što se već duže vreme govorka i promalja kroz čaršijske razgovore, da pijace više nisu tako jeftine i da su cene proizvoda visoke, čini se kao tačno, osim pojedinačnih akcija i nižih cena.

Međutim, takve akcije mogu se pronaći i u trgovinskim lanicima, gde je ova hrana često tada i znatno povoljnija.

Ipak, odlučio sam da se prošetam do Kalenić pijace, koja se nalazi nedaleko od naše redakcije, da proverim kakvo je stanje i kupim mandarine za dežurnu ekipu ove nedelje, da nam dan počne zdravije.

Dok sam se Njegoševom ulicom približavao ovoj pijaci, mešali su mi se mirisi kafe, ribe, kao i svežeg i trulog voća i povrća koji se šire okolnim ulicama.

Pijaca je okružena brojnim radnjama, ali unutar ograda dešava se prava, istinska trgovina uz cenkanje, ubeđivanje, nutkanje, hvaljenje proizvoda i sve ostale trikove koje prodavci, ali i kupci koriste u toj borbi za koji dinar više ili manje.

Već na samom ulazu u pijacu, primećujem da nema toliko kupaca, iako je opšta pretpostavka (ili bar moja) da je glavna navala na pijačne proizvode ranom zorom.

Ipak, demantovan sam čim sam kročio unutra, jer nije bilo uobičajene gužve među tezgama, nije bilo prevelike graje, osim međusobnog čantranja prodavaca koji tako nastoje da se zagreju i ubiju vreme dok ne naiđu potencijalni kupci.

Pored toga, uz mene i još desetak kupaca u mom vidokrugu, tu je i nekolicina mačaka koje trčkaraju okolo i upliću se u noge prolaznika.

Uz obilaženje tezgi, neizbežan je i neformalan razgovor sa prodavcima. Tako smo od njih saznali da im prodaja najviše zavisi od vremenskih uslova.

Ono što se najviše prodaje varira od prodavca do prodavca, kod nekih su to mandarine, kod nekih jabuke, a kažu i da je kivi jako tražen ovih dana.

Što se tiče povrća, tu je potražnja još šarenija, pa je teško da se izdvoje određeni proizvodi.

Među prvim tezgama, uviđam dve sa voćem kao iz izloga, ali bez istaknutih cena.

U razgovrou sa prodavcem, pitajući pojedinačno za proizvode, saznajem da kilogram mandarina, kao i limuna, košta 250 dinara, pomorandže 300, dok za kilogram kivija treba izdvojiti 400 dinara.

Malo kupaca, prazne tezge, a cene visoke: Reporter Danasa obišao Kalenić pijacu 2
Foto: Pixabay/Susbany

Kako zalazim malo dublje među tezge, primećujem da je malo onih sa voćem, pretežno se prodaje povrće. Na svega nekoliko mesta pronalazim raznovrsno voće, dok se na pojedinim prodaju samo jabuke.

Jabuke ajdare u proseku su oko 100 dinara, dok je zlatni delišes skuplji i kreće se oko 130, a sorta jonagold može se pronaći na različitim tezgama u rasponu između ove dve cene, od 100 do 130 dinara.

Nekoliko prodavaca nudi i jagode, ali je njihova cena oko 500 dinara.

Što se tiče povrća, izbor je znatno raznovrsniji, pa se i raspon cena malo razlikuje.

Tako je moguće crveni krompir kupiti po ceni od 100, 120 ili 150 dinara, zatim crni luk od 100 do 150 dinara, šargarepu, takođe, od 100 do 150, paradajz od 300 do 350, krastavac od 200 pa isto do 350.

Paprika babura u proseku košta 400 dinara, dok za komad ljute paprike treba izdvojiti 50 dinara.

Što se tiče šarenog pasulja, za kilogram treba izdvojiti od 500 do 550 dinara, a slično je i za pasulj tetovac.

Za mladi luk cena je oko 50, za beli luk 80 dinara, dok se cene praziluka kreću od 100 do 150 dinara. Pored toga, zelena salata može se naći po ceni od oko 100 dinara, a peršun za 50.

Da su cene ovih proizvoda visoke, pokazuju i podaci sa portala Cenoteka, gde se mogu videti cene različitih proizvoda u različitim trgovinskim lancima.

Tako se, prema ovim podacima, kilogram kivija u marketima kreće od 240 do 270 dinara, zatim kilogram mandarina od 110 do 150, jabuke ajdared od 70 do 100, pomorandže u proseku oko 145, a limun oko 130 dinara.

Što se tiče povrća, kilogram crvenog krompira kreće se od 80 do 120 dinara.

Kilogram šargarepe kreće se između 70 i 80 dinara, kilogram paradajza od 250 do 290, a krastavca od 140 do 300 dinara.

Zatim, kilogram paprike babure od 300 do 400 dinara, kilogram crnog luka između 80 i 90 dinara, dok je za kilogram belog luka potrebno izdvojiti od 400 do 580 dinara.

Ako gledamo cene pasulja, za kilogram tetovca treba platiti od 400 do 570 dinara, dok je cena šarenog pasulja oko 400.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari