Koliko koštaju gotova turšija i ajvar, a koliko kad se spremaju u domaćinstvu? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Lepo vreme do duboko u jesen dalo je drugu šansu onim koji još nisu stigli da spreme zimnicu na vreme.

Na pijacama još može da se nađe crvena paprika za ajvar, tu je i kupus za kišeljenje i povrće za turšiju.

Ipak, za većinu đakonija od voća i povrća koje se spremaju za zimu sada je već kasno, ali zato je izbor već napravljene zimnice veliki. Doduše i cene su na popriličnom nivou.

Od svih elemenata korpe na osnovu koje Zavod za statistiku ocenjuje inflaciju, čini se da je povrće među onima sa najvećim rastom cena poslednje dve godine.

U septembru ove u odnosu na septembar prošle godine cene povrća bile su veće za 26,7 odsto. Ovo je poskupljenje koje je došlo na već solidan rast cena povrća od 8,2 odsto u septembru prošle, u odnosu na isti mesec pretprošle godine.

U svakom slučaju, ko još namerava da pravi ajvar ili peče paprike za zamrzivač na pijacama može da nađe paprike za 180 do 200 dinara po kilogramu.

Odgovor na pitanje da li se više isplati praviti ajvar ili kupiti gotov nije jednostavan. Na pijaci teglica ajvara od 720 mililitara košta 1.000 dinara. Poređenja radi, pre pet godina koštala je 600 dinara.

S druge strane, u prodavnicama, industrijski proizveden ajvar može se naći mnogo jeftinije. Rasponi cena ajvara različitih proizvođača u različitim prodavnicama su ogromni.

Može se naći teglica od 700 grama za 300 dinara, ali i teglica od 550 grama za 700 dinara.

Kao i kod mnogih drugih proizvoda, i ovde vredi izreka „koliko para toliko muzike“, pa svako može da izabere prema ukusu ili dubini džepa.

Što se tiče pečene belolučene paprike na beogradskim pijacama se može naći za 800 dinara za kilogram.

U supermarketima teglica od 680 grama pečene paprike košta oko 370 dinara, a barene paprike 290 dinara.

Već nekoliko godina, prodavnica i pijaca nisu jedina mesta gde se može kupiti domaće proizvedena hrana, pa i zimnica.

Internet, odnosno društvene mreže pune su oglasa domaćinstava koja nude sve, od mesa, jaja, sira i mleka, do džemova i ajvara.

Tako se može naći domaći ajvar za 900 dinara po teglici od 720 mililitara do 950 dinara za ajvar od cepkanih paprika.

U oglasima po društvenim mrežama može se naći i turšija, kanta od pet litara za 2.200 dinara. Mada još nije kasno za stavljanje turšije u sopstvenoj režiji. Na pijacama u Beogradu mogu se naći krastavci za 100 dinara po kilogramu, paprika za 200 dinara, karfiol za 150 dinara, a šargarepa za 80 do 100 dinara.

Za kuvanje paradajza sada je već kasno, ali kuvani sok od paradajza na pijaci košta 400 dinara za litar.

Sarma i podvarak su nezaobilazna jela za zimske praznike, Novu godinu i slave. Kupusa i dalje ima i u Beogradu košta od 60 dinara po hipermarketima do 100 dinara za kilogram na pijacama.

U prodavnicama kiseli kupus se može naći za 150 dinara za kilogram.

Takođe je kasno i za stavljanje kiselih krastavčića. Ali, zato ih ima u radnjama od 280 dinara za 300 grama kornišona do 670 grama za 220 dinara većih krastavčića.

Teško je reći koliko jednu porodicu košta priprema zimnice, jer to zavisi i od ukusa i kada i koliko se sprema, ali prema rečima domaćica, nikada nije bila skuplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari