Zrenjaninski aktivisti otkrili arapskom investitoru činjenice o vodi u tom gradu 1Foto. GP

U sedištu Građanskog preokreta u Zrenjaninu danas je održan sastanak građanskih aktivista i predstavnika arapske kompanije Mettito, koja je kupila prečistač vode u Zrenjaninu i radi na njegovom osposobljavanju.

Susret je održan na inicijativu Mettita, kome je grad Zrenjanin poverio poslove prečišćavanja pijaće vode, ali i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda.

Branislav Zec, predstavnik kompanije Mettito u Srbiji, predstavio je reference i uspehe Mettita u svetu, i naveo da ova firma namerava u Zrenjaninu da posluje odgovorno, uz otvorenu komunikaciju sa lokalnom zajednicom.

Sa druge strane, predstavnici Građanskog preokreta, Dragana Popović, Dušan Kokot i Ivan Živkov nisu krili da očekuju odgovornosti u radu institucija, da imaju nultu toleranciju na korupciju i da insistiraju na učešću građana u donošenju odluka koje ih se tiču.

„Upravo zbog toga, Građanski preokret nema pozitivan stav o načinu na koji je Mettito započeo poslovanje u Zrenjaninu i Srbiji Ugovaranje izgradnje značajnih postrojenja kao što su prečistači pijaće i otpadnih voda bez prethodne stručne, a potom javne rasprave i bez sprovođenja međunarodnih tendera nisu dobra praksa“, naveli su iz Građanskog preokrta nakon sastanka.

Oni su naglasili da iako su tražili, nisu dobili na uvid ugovore koje je Mettito zaključio sa gradom Zrenjaninom i JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Predstavnicima Mettita predočeno je da su započeli partnerski odnos sa lokalnom vlašću koja u dužem vremenskom periodu krši zakone i postupa neodgovorno prema građanima i javnom interesu, o čemu postoji i obimna dokumentacija a protiv predstavnika te vlasti podnete su i krivične prijave.

Oni su ukazali i na vrlo izvesnu mogućnost da su predstavnici vlasti pogrešno informisali Mettito o stvarnom stanju vodoizvorišta, vode, vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Zrenjaninu, predstavljajući ih boljim nešto što jesu, što će prouzrokovati probleme u realizaciji planova arapske kompanije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari