Zrenjaninski mostovi: Pojedini premošćuju jezera, a neki stoje na suvom 1Foto: N. Jakovljev

Zrenjanin je grad na reci pa nije čudo što u gradu ima deset mostova.

Reka i dalje teče kroz grad ali ne služe svi mostovi da se preko nje pređe.

Dva zrenjaninska mosta vode preko gradskih jezera.

Lučni most podignut 1963. godine povezuje centar grada i zrenjaninsko naselje Mala Amerika sa nekadašnjom industrijskom zonom u kom su radili fabrika nameštaja, „Žitoprodukt“, stari „Šinvoz“. Begej je 1985. preusmeren, na njegovom mestu formirano je gradsko jezero, od industrije sa druge strane jedva da nešto radi, ali most je ostao.

I Mali most, najstariji gradski most iz 1904. godine, danas premošćuje jezero.

Još jedan zrenjaninski most ne služi da se pređe reka. To je, sad već čuveni, Most na suvom, sa kim gradski urbanisti već decenijama ne znaju šta će. Reku je izgubio, jezero III, koje je trebalo da dobije nije dobio, a po svemu sudeći i neće.

Neki su hteli da ga uklone, neki da ga poklone, neki da od njega naprave gradsku atrakciju ali ništa od toga dosada nije realizovano.

Za lučni pešački most koji Zrenjaninci zovu kifla, takođe je vezana jedna zanimljivost. Ovaj most je napravio predratni biznismen Đurica Berberski, po kom i naselje u blizini i danas nosi naziv Berbersko. Most je bio gvozdeni, podignut na mestu nekadašnje drvene Daunove ćuprije. Gvozdeni most zamenio je 1970. ovaj betonski koji i sada služi da poveže delove grada.

Najmlađi zrenjaninski most, most u Principovoj ulici, izgrađen je 1992. godine i spojio je dva velika zrenjaninska naselja, Šumicu i Dolju i Crni šor. Dok nije izgrađen preko reke su pešaci i biciklisti mogli čamcima. Jedan čamac je putnike prevozio kod stare fabrike šešira a drugi kod naselja Dudara.

A najzanimljivije je što samo jedan od zrenjaninskih mostova ima zvanično ime. Most preko jezera kod Kulturnog centra zvanično se zove „Karadžićev most“ ali to se ime u narodu nikad nije primilo. Za Zrenjanince je to bio i ostao Mali most.

Da li zbog toga ili iz nekih drugih razloga, tek ostali mostovi ostali nikad nisu dobili zvanične nazive, a kao odrednice uglavnom se koriste lokacije na kom se nalaze, na primer Most kod SUP-a ( nije više ni Sekretarijat unutrašnjih poslova nego Policijska uprava, ali most se tako u narodu zove), ili već pomenuti Most u Principovoj. Žuti most je dobio ime po boji ograde a Pešački, ne treba objašnjavati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari