Da li je razvijanje transparenta krivično delo: Šta znamo o slučaju veterana Zvezdana Ristića iz Kuršumlije? 1Foto: Printscreen, Privatna arhiva

Kada neko na javnoj manifestaciji razvije transparent, onda se jasno radi o iznošenju ličnog stava, a ne o krivičnom delu izazivanja panike i nereda, izričit je advokat Viktor Gostiljac, upitan da prokomentariše privođenje zbog transparenta protiv Vučića.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je sinoć da je policija u Kuršumliji obavila razgovor sa ratnim veteranom Zvezdanom Ristićem koji je nakon dobijanja spomenice razvio transparent na kojem je pisalo „Кosmet je Srbija, Vučić je izdajnik“ jer je postojala sumnja da se u njegovim radnjama stiču obeležja krivičnog dela izazivanje panike i nereda. Slučaj je predat tužilaštvu.

Gostiljac ističe da je ovde očigledno reč o iznošenju stava koji ima karakter određenog političkog mišljenja ili odnosa jednog građanina prema aktima vlasti ili predsednika.

Naš sagovornik pojašnjava da, da bi se moglo govoriti o ovom krivičnom delu, mora doći do izazivanja panike među građanima ili do težeg narušavanja javnog reda i mira, što je u konkretnom slučaju izostalo. Drugo, dodaje, mora se raditi o umišljajnoj radnji učinioca koji ima svest da je vest koju pronosi lažna i koja može izazvati paniku ili nerede.

– Privođenje Ristića zbog ovoga predstavlja maltretiranje od strane policije koja je uvek sklona da dokazuje svoju poslušnost onome koji je na vlasti i to kod nas nije ništa novo. Svako od nas ima pravo da na javnim manifestacijama, na ulicama ili stadionima, rečima ili natpisima na transparetnima, izriče svoje vrednosne ocene o radu državnih organa i da za to ne snosi nikakve posledice, ukoliko se ne radi o nasilju. Tako da ovde nema krivičnog dela, već ima nezakonite reakcije policije koja saslušava jednog građanina zbog javno iznetog misljenja – naglašava Gostiljac.

Advokat Rodoljub Šabić ističe da će o kvalifikovanju krivičnog dela u krajnjoj liniji odlučiti javni tužilac, a ako on podigne optužnicu, onda sud.

– Bez obzira na jadno stanje našeg pravosuđa, često spremnog da servilno ispunjava želje izvršne vlasti, ne verujem da će tužilaštvo uopšte podići optužnicu, a još manje da bi čak i ako je podigne sud mogao da osudi Ristića – smatra Šabić.

On podseća da krivično delo izazivanja panike ili nereda (čl.343 KZ) podrazumeva iznošenje lažnih vesti ili tvrdnji koje dovede do izazivanja panike ili nereda, te da je očigledno da ovde nije bilo nikakve panike ili nereda, “pa bi već tu trebalo da se završi priča o krivičnom delu”.

– Sa druge strane, tvrdnja “Kosovo je Srbija” ne može se, bar u Srbiji, nikako tretirati kao neistina. A reči kao “izdajnik” i slične su, svi to dobro znamo, čest deo vokabulara u javnoj komunikaciji i kritici kod nas. Ako se zbog takvih kvalifikacija neko oseća uvređenim, ima pravo da se privatnom tužbom obrati sudu, ali uvreda, bez obzira na to da li se radi o visokom funkcioneru, nije krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti – ističe Šabić.

On dodaje da to što se kod nas sve češće događa da se policija i tužilaštvo selektivno, onda kad su u pitanju predstavnici vlasti, na tome angažuju pokušavajući da eventualno uvredu proglase za izazivanje panike ili ugrožavanje sigurnosti, jeste krajnje nekorektno.

Zvezdan Ristić se istog dana odazvao pozivu policije, a nakon davanja izjave u svojstvu građanina sačinjen je izveštaj koji je dostavljen nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari