Bivši direktor OFK Beograd i nekadašnji prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije, Zvezdan Terzić, već je skoro godinu dana u bekstvu, ali njegov uticaj na srpski fudbal i dalje je veliki. U prilog ovome najbolje svedoči činjenica da je Skupština OFK Beograd u četvrtak objavila saopštenje u kojem se navodi kako je Terzić „mutne“ poslove, za koje se krivično goni, u stvari obavljao u intersu kluba, a ne zarad lične koristi. Delegati u Skupštini OFK Beograd o Terzićevom radu raspravljali su na njegov lični zahtev, pošto im se obratio pismom koje je u klub stiglo sa nepoznate adrese.


– Zvezdan Terzić je obogatio OFK Beograd, ne samo u rukovodećem, već daleko više u materijalnom smislu. Da ga nije bilo ko zna kako bi danas OFK Beograd izgledao i u kojem bi se rangu takmičio – navodi se između ostalog u saopštenju Skupštine OFK Beograd.

Podsetimo, Zvezdanu Terziću stavlja se na teret da je kao direktor OFK Beograd (1997 – 2005.) i predsednik FSS (2006 – 2008.) protivpravno prisvajao novac prilikom transfera fudbalera i za njim je raspisana i Interpol poternica. Prvobitna optužnica, podignuta još u februaru ove godine, odnosila se na to da je Terzić prilikom prelaska Vanje Grubača u nemački Hamburg prisvojio 1,1 milion tadašnjih nemačkih maraka. Kasnije je istraga proširena i na transfere Srđana Stanića u Spartak Moskvu, Branislava Ivanovića u rusku Lokomotivu i Stevana Stošića u špansku Malagu od kojih je nekadašnji predsednik FSS „zaradio“ još pet miliona evra. Uz Terzića u malverzacijama su prema optužnici učestvovali i tadašnji funkcioneri kluba Vladimir Bulatović i Dražen Podunavac. Bivši direktor OFK Beograd i FSS u inostranstvu (čitaj: bekstvu) je još od januara. Tada je kao predsednik FSS, neposredno posle hapšenja bivšeg predsednika Crvene zvezde Dragana Džajića, otišao na navodno stručno usavršavanje u SAD sa kojeg se nikada nije vratio. Javnost je putem telefonskih intervuja uveravao da nije u pitanju „sklanjanje“ iz zemlje dok hapšenja „fudbalske mafije“ ne prođu, ali, otkako je i zvanično podignuta optužnica gubi mu se svaki trag.

Nešto više o motivima poslednjeg Terzićevog poteza u vidu pisma sa anonimne adrese u kojem je od svojih doskorašnjih saradnika tražio da stanu u njegovu odbranu potražili smo najpre od njegovog prijatelja, advokata Svetozara Vujačića.

– Ako se OFK Beograd, koji se u slučaju protiv Zvezdana Terzića smatra oštećenom stranom, izjasnio da smatra da njihov bivši direktor nije pravio finansijske malverzacije onda bi to moralo da utiče na sadašnju optužnicu. To potvrđuje da ako je Terzić uopšte bilo šta i radio „na crno“, onda je to radio samo zbog toga što su vremena bila takva i što je jedino tako mogao da pomogne klubu – objašnjava Vujačić za Danas i dodaje – Terzić se s razlogom ne miri sa krivicom. Koliko mi je poznato on čak nema ni branioca. Iako sam mu prijatelj već sedam-osam meseci nisam ga ni čuo ni video. Lično imam veoma visoko mišljenje o njemu i smatram da nije uzeo ni dinar iz OFK Beograd. On je vrhunski menadžer i unapredio je klub. Stadion na Karaburmi bio je ruina kada je on došao na čelo kluba, a sada izgleda kao olimpijski objekat. Zarad kluba je napravio i sportske centre u Krnjači.

Aktuleni predsednik FSS, a za vreme mandata Zvezdana Terzića potpredsednik nacionalnog Saveza, Tomislav Karadžić naglasio je za Danas da domaću „kuću“ fudbala ne interesuje stav Skupštine OFK Beograd:

– To je unutrašnja stvar OFK Beograd. Fudbalski savez Srbije sa time nema nikakve veze i neće se baviti ničime što ljudi iz OFK Beograd imaju da kažu o bilo kojem bivšem ili možda budućem direktoru. Neka se time bave istražni organi, a mi nećemo – zaključio je Karadžić.

Odgovor na pitanje da li i u kojoj meri stav delegata Skupštine OFK Beograd da Terzić nije oštetio klub može da utiče na optužnicu potražili smo od portparola republičkog javnog tužilaštva Tome Zorića.

– Tužilaštvo sigurno neće menjati optužnicu u tom slučaju zbog saopštenja OFK Beograd. Smatram da je smešno da se sadržaj tog saopštenja uopšte komentariše. Državni organi rade na osnovu dokaza. Istraga i optužnica su takođe pokrenuti na osnovu dokaza. Stvar je kluba i rukovodilaca šta će da saopšte. Siguran sam da javnosti nije teško da sama zaključi koji su motivi objavljivanja takvog saoštenja. Jedino mogu još da naglasim da je za Terzićem potraga i dalje u toku i da nadležni organi čine sve što mogu po tom pitanju – rekao je Zorić.

Zvezdan Terzić se i ranije, u nekoliko navrata, obraćao javnosti posle podizanja optužnice. Kao predsednik nacionalnog Saveza poslednje javno obraćanje imao je u februaru kada je u prostorijama FSS održao telefonsku konferenciju za pojedine novinare. Tada je objasnio kako je neke finansijske transakcije zbog komplikovanosti zakona morao da obavi „na crno“, ali da su tada tako poslovali i svi ostali klubovi. Kasnije je davao telefonske intervjue samo pojedinim medijima u kojima je mahom objašnjavao kako se vodi hajka na njega, te da je zato prinuđen da i dalje boravi u inostranstvu. Razlog poslednjeg, ovaj put indirektnog / pismenog, obraćanja možda leži upravo u tome što je namenjeno njegovim nekadašnjim saradnicima, kako iz OFK Beograda tako i iz FSS, kao dokaz da i dalje pomno prati sva zbivanja u srpskom fudbalu. Mora se napomenuti da je pored zvanične optužnice ostalo mnogo nerazjašnjenih detalja za vreme njegovog mandata u OFK Beograd i FSS. Opšte je poznato da je Terzić kao predsednik FSS činio sve što je u njegovoj moći da što više fudbalera iz OFK Beograd igra u mlađim reprezentativnim selekcijama kako bi kasnije, prilikom transfera u inostrane klubove, tim igračima porasla cena. Istovremeno Terzić je vršio i pritisak na mlade fudbalere iz drugih klubova obećavajući im da će igrati u reprezentaciji tek kada pređu u OFK Beograd. Član rukovodstva FK Napredak, Dragiša Binić, izjavio je da je Terzić takav pritisak vršio na fudbalera kruševačkog kluba Predraga Pavlovića. Predsednik UO Čukaričkog Aleksandar Mihailović tvrdi da mu je OFK Beograd po istom principu oteo Aleksandra Kolarova (danas igra za italijanski Lacio). Dok je Terzić bio direktor OFK Beograd, predsednik Upravnog odbora kluba bio je Miko Brašnjović koji je 2006. godine uhapšen kao član „stečajne mafije“ (u junu iste godine izvršio samoubistvo u ćeliji Centralnog zatvora). U emisiji Insajder televizije B92 iznet je podatak da su transferi fudbalera obavljani upravo preko tajnih Brašnjovićevih računa, ali i preko računa firme njegove supruge Svetlane Brašnjović, koja je 2007. godine takođe uhapšena. Terzić je postao direktor OFK Beograd na predlog tadašnjeg, ali i sadašnjeg predsednika Skupštine kluba Momčila Minića.

Pored Terzića, danas se krivični postupci vode i protiv drugih visokih fudbalskih funkcionera uključujući i nekadašnji vodeći dvojac Crvene zvezde – Dragan Džajić, Vladimir Cvetković. Od kraja prošle godine, kada je počela da se odmotava afera „fudbalska mafija“, zemlju su napuštali mnogi istaknuti fudbalski radnici. Neki su se vratili kada su uvideli da ih policija (još) neće hapsiti, neki su i dalje u inostranstvu. Kriminalnog taloga u srpskom fudbalu verovatno ima i dalje, zato i ne treba da čudi ako se Zvezdan Terzić direktno ili indirektno još neki put bude (po)javio.

Karadžić: Više ne komuniciram sa Terzićem

Iako nije u zemlji, Terzić očigledno nalazi način da i dalje kontaktira bivše saradnike, a poslednja situacija nije izolovan slučaj. Pre samo pet meseci predsednik FSS Tomislav Karadžić izjavio je za jedan beogradski list da putem telefona redovno održava kontakt sa Terzićem. Na pitanje Danasa da li i dalje ima kontakt sa Terzićem i da li se sa njim čuo posle upućivanja pisma delegatima Skupštine OFK Beograd, Karadžić je odgovorio pitanjem:

– A kada sam ja to uopšte pa komunicirao sa Zvezdanom Terzićem.

Posle podsećanja na pomenutu izjavu Karadžić je potom rekao:

– Dobro, tada sam se čuo sa njim, ali to je bilo pre četiri meseca. Od tada ga nisam ni video ni čuo, niti imam pojma gde bi trenutno mogao da se nalazi. Žao mi je što ne mogu ništa više da vam kažem.

 

Hronologija događaja

JANUAR

– Na kongresu UEFA u Zagrebu Zvezdan Terzić izjavio da se ne krije od bilo koga i da mu nije cilj da beži iz zemlje, te da će radi dokazivanja svojih iskrenih namera odložiti put na stručno usavršavanje u SAD.

FEBRUAR

– Policija saopštila da se vodi istraga protiv Zvezdana Terzića.

– Predsednik FSS naprasno odlučio da iz Zagreba ode u SAD na stručno usavršavanje koje treba da traje četiri nedelje.

– Terzić se iz SAD pismom obraća javnosti u kojem objašnjava da FSS ne može sam da se izbori sa svim neregularnostima u domaćem fudbalu i moli državne organe da sve istrage sprovedu do kraja. U istom pismu najavio je da će se uskoro vratiti u zemlju.

– Zajednica superligaša zatražila vanredne izbore u FSS. Terzić tim povodom sazvao telefonsku konferenciju za medije u prostorijama FSS na kojoj je objasnio da ne može da prekine stručno usavršavanje u SAD ali da će se do marta vratiti u zemlju i sve razjasniti. Čelnici FSS, Tomislav Karadžić (potpredsednik) i Zoran Laković (generalni sekretar) uveravaju javnost da neće biti izbora i da će se Terzić sigurno vratiti.

– Nedelju dana pre kraja februara Tomislav Karadžić saopštio da je Zvezdan Terzić na njega preneo sva ovlašćenja koja ima kao predsednik FSS dok se ne vrati iz SAD.

– 27. februara Terzić telefonskim putem pojedinim medijima izjavio da se neće u predviđenom roku vratiti u Srbiju već da će zbog neočekivane povrede ramena ostati na lečenju u Londonu još nekoliko nedelja.

MART

– MUP raspisao potragu za Terzićem.

– Ne navodeći u kojoj se zemlji nalazi Terzić u telefonskim izjavama za pojedine medije rekao da se neće vratiti sve dok se ne prekine hajka koja se već mesecima vodi protiv njega.

– FSS raspisao izbore za novog predsednika pošto je prethodno Terzić telefonskim putem podneo ostavku rukovodstvu nacionalnog saveza.

– Tomislav Karadžić izjavio da ga ne interesuje mesto predsednika FSS i da će uskoro čak podneti ostavku i na potpredsedničko mesto pošto ima previše obaveza na čelu FK Partizan. Mediji spekulišu da bi naslednik Terzića u FSS mogao da bude Savo Milošević ili Milorad Kosanović.

– Predsednik FIFA Jozef Sep Blater otkazao dolazak u Beograd zbog haosa u FSS.

APRIL

– Uhapšen Milovan Nikodinović bivši generalni sekretar Zajednice prvoligaša pod sumnjom da je zajedno sa Terzićem učestvovao u malverzacijama oko transfera Vanje Grubača.

– Raspisana plava Interpol poternica za Zvezdanom Terzićem.

– Mediji tvrde da se Terzić nalazi u hotelu Splendid u Bečićima u Crnoj gori. Visoki funkcioneri MUP Crne Gore demantovali da je Terzić u njihovoj zemlji.

MAJ

– Tomislav Karadžić odlučio da podnese ostavku na mesto predsednika FK Partizan i da se kandiduje za prvog čoveka FSS.

JUN

– Interpol raspisao crvenu poternicu za Terzićem.

JUL

– Tomislav Karadžić imenovan za novog predsednika FSS.

– Tomislav Karadžić izjavio da je u kontaktu sa Zvezdanom Terzićem. „Tačno je da održavam kontakte sa Zvezdanom, ali on mi ne daje instrukcije kako da vodim Savez. Znam da boravi u Budvi i Moskvi“, rekao je doslovce za jedan beogradski list prvi čovek FSS.

SEPTEMBAR

– Proširena optužnica protiv Terzića zbog sumnje da je protivpravno prisvojio 1,3 miliona evra od transfera Srđana Stanića.

OKTOBAR

– Predsednik FIFA Jozef Sep Blater doputovao u Beograd u okviru radne posete FSS, prethodno otkazane u martu.

NOVEMBAR

– Istraga proširena i na funkcionere OFK Beograda Vladimira Bulatovića i Dražena Podunavca za koje je konstatovano da su u bekstvu.

DECEMBAR

– Terzić se pismom sa anonimne adrese obratio delegatima Skupštine OFK Beograd u kojem od njih traži da se izjasne o njegovom vođenju kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari