ZZJZ "Timok" Zaječar: U Malom i Velikom Peku povišene vrednosti mangana i gvožđa, voda opasna čak i za kupanje 1Foto: M.S.

Voda iz Malog i Velikog Peka, kako kažu iz ZZJZ “Timok” u Zaječaru, nije dobra za kupanje niti za korišćenje i može izazvati kožne bolesti, ali i prouzrokovati iritaciju sluzokože. Analizom je utvrđeno da su u vodi do uliva otpadne vode iz rudnika, parametri bili u okviru dozvoljenih vrednosti, a nakon uliva parametri su povišeni, i to vrednosti gvožđa i mangana.

Dijana Miljković iz ZZJZ “Timok” u Zaječaru kaže za Danas da su prošle godine uzeti uzorci sa tri mesta, i to dva na Malom Peku, i jedan na Velikom Peku.

“Jedan uzorak je uzet iznad uliva otpadnih voda iz rudnika, drugi posle uliva, i treći uzorak gde se Mali Pek uliva u Veliki Pek. To su bile analize teških metala, koje pokazuju da nema uvećanih parametara, ali pripada IV klasi, kako u uredbi stoji. Te vode iz IV klase ako bi se koristile za vodosnabdevanje, trebalo bi da se prerade ili prečiste, pošto nisu preporučljive za upotrebu”, ističe sagovornica Danasa.

Takođe, ona ističe da takva voda nije preporučljiva ni za kupanje, pošto je kupanje preporučljivo do treće klase, a četvrta klasa vode se ne preporučuje.

ZZJZ "Timok" Zaječar: U Malom i Velikom Peku povišene vrednosti mangana i gvožđa, voda opasna čak i za kupanje 2
M.S.

“Mogu se pojaviti neke kožne bolesti, može doći do iritacije kože, ili do iritacije sluzokože oko ako voda dospe u oko. Pošto nismo radili mikrobiološki nalaz ne mogu da kažem da li ima živih klica u vodi. Povećan je nivo gvožđa u vodi koji nije štetan za organizam, dok je mangan povećan u manjoj količini”, istakla je ona.

Kako su iz ZZJZ “Timok” u Zaječaru istakli na osnovu analize dobijenih rezultata površinskih voda reka Mali i Veliki Pek u Majdanpeku, uzorkovanih marta prošle godine, a po zahtevu RERI Beograd, koji su analizirani na određene parametre: kadmijum, cink, bakar, arsen, gvožđe, mangan, olovo, suspendovane materije, sulfati i pH vode, utvrđeno je da površinska voda pripada IV klasi voda, za uzorke „ iz Malog Peka uzvodno od izliva iz rudnika“ i voda iz „Velikog Peka posle uliva Malog Peka“, gde su gore navedeni parametri bili u okviru dozvoljenih vrednosti za ovu klasu vode, dok uzorak vode „nakon uliva otpadne vode iz rudnika u Mali Pek“ pripada V klasi voda, zbog povećanih koncentracija gvožđa i mangana iznad graničnih vrednosti.

Takođe, iz ZZJZ “Timok” u Zaječaru kažu da svi ostali traženi parametri ni u jednom uzorku nisu prelazili granične vrednosti.

“Zaključak ZZJZ “Timok” u Zaječaru je da površinska voda IV klase, shodno Uredbi o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (Sl. Glasnik RS br. 50/2012), mogla bi da utiče na zdravlje ljudi ako bi se koristila za vodosnabdevanje bez prethodnog prečišćavanja ili za kupanje i rekreaciju”, istakli su za Danas dr Ljubiša Đorđević i dr Dijana Miljković, specijalisti higijene.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari