Vučićeva najava o 120 novih hotela zbog Ekspo izložbe lišena realnosti: Pitanje bez odgovora ko će to da plati 1Printskrin TV Pink

U tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u Beogradu do početka svetske izložbe Ekspo 2027. biti izgrađeno oko 130 hotela zaista je teško poverovati jer to znači da bi za samo četiri godine njihov broj morao da se duplira a postavlja se i pitanje koliko je novca potrebno za taj poduhvat i što je najvažnije ko bi to finansirao.

U Beogradu će zbog izložbe Ekspo 2027 morati da bude izgraženo 120 do 130 hotela jer se očekuje 2,6 miliona gostiju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na televiziji Pink.

On je dodao da će kod Surčina biti izgrađen sajamski prostor koji će biti među dva najbolja u Evropi i ostaće Beogradu kao da će do te specijalizovane međunarodne izložbe biti izgrađen i Nacionalni stadion koji će biti „lepši od „Alijanc arene u Minhenu”, procenio je Vučić.

Izjava predsednika Vučića o tome da će u glavnom gradu Srbije u relativno kratkom roku biti izgrađeno više hotela nego što ih Beograd ima u ovom trenutku ne deluje realno. Naime, da priliv turista u Beograd raste u toj meri hotelijeri ne bi čekali neku veliku manifestaciju poput svetske izložbe već bi gradili hotele sa jasnom računicom da mogu da zarade.

Čak i da se pokaže da je predsednik bio u pravu i da je moguće do 2027. godine u Beogradu izgraditi oko 130 hotela postavlja se pitanje šta će biti sa njima kada svetska izložba bude okončana.

Kako će ti hoteli poslovati u situaciji kada više ne bude 2,6 miliona gostiju zbog Ekspoa, da li će moći da izdrže konkurenciju onih koji postoje dugi niz godina i poznati su turistima ili će pak većina njih biti prazna te će morati da prestane sa radom i otpusti zaposlene.

Da predsednikova izjava zvuči kao nemoguća misija pokazuje i podatak da u ovom trenutku u Beogradu posluje 119 hotela. To znači da bi do izložbe Ekspo trebalo izgraditi više hotela nego što ih glavni grad trenutno ima.

Takođe u periodu od 2010. do 2020. godine u Srbiji je otvoreno 200 novih hotela, svake godine po 20 novih, a predsednik Vučić najavljuje da će za svega četiri godine samo u Beogradu biti izgrađeno njih između 120 do 130.

Sagovornici Danasa ističu da je glavni problem u konkretnom slučaju koliko će izgradnja tih hotela koštati i ko će da obezbedi novac za taj poduhvat.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da su mnogi gradovi pristajali pa posle odustajali od toga da budu domaćini svetske izložbe Ekspo, upravo zbog toga što je reč o veoma zahtevnoj manifestaciji, i da ga ne bi iznenadilo da na kraju i Beograd odustane od toga da bude organizator.

– Sve što je izrekao predsednik Vučić je u službi predizborne kampanje kako bi se u što lepšem svetlu prikazao glasačima svoje političke opcije ali što je najvažnije nije izneo nijedan podatak na koji način će se realizovati domaćinski status Beograda kada je reč o manifestaciji i kakvu će korist imati glavni grad Srbije od toga. Suština je da se organizacijom te manifestacije zaradi ali iz onog što je izrekao Vučić ne vidi se kako misli da se to ostvari. Takve manifestacije se naime organizuju u većim zemljama od Srbije kao i u gradovima koji se nalaze na atraktivnim turističkim lokacijama a Beograd nije, primera radi, na moru pa se zbog toga može očekivati da će ga tokom izložbe posetiti manji broj ljudi. Takođe, za domaćine takvih skupova se biraju gradovi koji već imaju veliki broj smeštajnih objekata pa ne treba puno investirati u izgradnju dodatnih. To u Beogradu nije slučaj. Vi možete izgraditi u kratkom periodu veliki broj hotela ali niko ne može garantovati da će oni svi biti funkcionalni. A ako nisu takvi onda donose trošak a ne zaradu. I osnovno pitanje šta će biti sa svim tim hotelima kada se manifestacija završi. S obzirom da više ne bi bilo toliko turista u Beogradu kao tokom izložbe Ekspo logično je da bi neki od njih morali da prestanu sa radom – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, privatni kapital je taj koji se pojavljuje kao investitor kada je reč o izgradnji infrastrukture za tako velike manifestacije.

– U Beogradu pak, ne može se očekivati da dođe do toga jer privatni investitori neće biti zainteresovani da grade nove hotele u gradu u kome ih već ima dosta. Naime, niko ne može da im garantuje da će na taj način moći da zarade. Ako će pak, bar delom, izgradnja ići iz budžeta postavlja se logično pitanje zbog čega pare iz državne kase odlaze na manifestacije tog tipa umesto da se ulože u poboljšanje kvaliteta života građana Beograda. Stoga bi nadležni veoma pažljivo morali da analiziraju u koje projekte treba da ulaze i da li se na taj način ostvaruje neki benefit ili ne. Suviše malo podataka imamo vezano za organizaciju Ekspo 2027. da bi mogli da konstatujemo da koristi od organizovanja takve manifestacije u Beogradu ima – navodi Kovačević.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović ističe za Danas da ne veruje da se u kratkom vremenskom periodu može izgraditi toliko hotela koliko predsednik Vučić najavljuje te da je reč o još jednoj u nizu pogrešnih strategija vlasti na koji način treba trošiti državni novac na sasvim pogrešan način.

– To što je izjavio Vučić vidim kao njegovo predizborno obraćanje pristalicama Srpske napredne stranke koje veruju da je trošenje novca na izgradnju projekata poput Ekspo 2027 ili izgradnju Nacionalnog stadiona btno za interese države iako u stvari to nije tačno. Potpuno je jasno da je Beogradu nepoteban toliki broj hotela i teško je poverovati u Vučićeve tvrdnje da će ih do početka svetske izložbe biti izgrađeno još oko 130. Umesto što se pare poreskih obveznika bacaju na stvari koje nemaju nikakav značaj za život građana ta sredstva bi trebalo da se ulažu u javne radove, koje bi finansirala država, kako bi se na tim projektima zaposlilo što više ljudi i smanjila visoka stopa nezaposlenosti, u reindustrijalizaciju koja bi takođe povećala broj zaposlenih i obezbedila veće plate kao i u izgradnju stanova po pristupačnim cenama kako za one koji žele da osnuju porodicu tako i za sve druge sa prosečnim primanjima i naravno u socjalna davanja za siromašne. Na žalost to nije slučaj s obzirom da vlast novac iz budžeta usmerava ka projektima od kojih koristi nemaju ni država ni njeni građani – ističe Veselinović.

Direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije HORES Georgi Genov za Danas ističe da u konkretnom slučaju nije bitan broj hotela već smeštajnih jedinica.

– Postoje hoteli sa desetak smeštajnih jedinica a postoje i oni sa znatno većim brojem. Stoga nije važno koliko će objekata biti izgrađeno već koliko će u njima biti smeštajnih jedinica. Za svetsku izložbu Ekspo 2027. je nužno izgraditi pet do sedam hiljada smeštajnih jedinica. Napominjem, da u ovom trenutku u Beogradu postoji 7.712 smeštajnih jedinica, hotelskih soba i apartmana. Tu cifru do početka manifestacije je moguće dostići pod uslovom da se povećaju kapaciteti postojećih objekata kao i da se gradi novi hotelski smeštaj. Osnovno pitanje je kako to finansirati. Verujem da će Vlada Srbije izaći u javnost sa konkretnim planom na koji način to ostvariti – kaže naš sagovornik.

On ističe da hoteli izgrađeni zbog svetske izložbe mogu da opstanu i posle njenog završetka s obzirom da će ta manifestacija učiniti da Beograd bude prepoznatljiviji turistima koji će se onda rađe opredeljivati da ga posete a i sa većim brojem smeštajnih mesta moći će da primi više gostiju nego što je to sada slučaj pa će se i na osnovu toga njihov broj povećati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari