Aerodrom Nikola Tesla AD napravio gubitak od 2,5 miliona evra u 2021. 1Foto: Aleksandar Roknić

Akcionarsko društvo Aerodrom Nikola Tesla u prošloj godini je zabeležilo neto gubitak od 290 miliona dinara, što je poboljšanje u odnosu na gubitak od 800 miliona dinara 2020. godine.

Ovo preduzeće je nakon koncesije aerodroma od strane francuskog Vansija nastavilo da se bavi iznajmljivanjem nekretnina, odnosno aerodroma.
Najvažniji prihod ove kompanije je godišnja koncesiona naknada. U prošloj godini ona je iznosila 563 miliona dinara (4,8 miliona evra), što je dvostruko više nego u pandemijskoj 2020. godini kada je avio saobraćaj bio posebno pogođen i kada je Vansi isplatio samo 270,9 miliona dinara (2,3 miliona evra), pokazuju finansijski izveštaji kompanije za prošlu godinu.
U prošloj godini ovo preduzeće je prosečno imalo 36 zaposlenih, a ukupni troškovi za zaposlene iznosili su 151 milion dinara.
Zanimljivo je da su troškovi amortizacije u prošloj godini iznosili 596 miliona dinara ili malo više od godišnje koncesione nadoknade naplaćene u prošloj godini.
Francuska kompanija Vansi erports je 22. marta 2018. godine sa Aerodromom Nikola Tesla potpisala ugovor o koncesiji na 25 godina. Vansi je uplatio jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra krajem godine nakon čega su Francuzi preuzeli upravljanje aerodromom, a firmu registrovanu u Srbiji preimenovali u Belgrade airport.
Pored jednokratne naknade, godišnje koja će zavisiti od prihoda aerodroma Vansi ima obavezu i da tokom koncesionog perioda investira 732 miliona evra u Aerodrom Nikola Tesla.
Većinski vlasnik kompanije Aerodrom Nikola Tesla AD je Republika Srbija sa 84,56 odsto akcija, dok mali akcionari poseduju preostalih 15,44 odsto akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari