farma svinjafoto Milan Maričić ATAImages

Stranka Nova – Da se struka pita pozvala je danas na uvođenje vanrednog stanja na područjima na kojima je registrovana svinjska kuga a premijerku Anu Brnabić i ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković na odgovornost zbog „ugrožavanja cele jedne grane poljoprivrede“.

Predsednik Nove – Da se struka pita Vladimir Kovačević naveo je da je na „jednoj od najvećih farmi u Srbiji“, u blizini Stare Pazove, zaraženo više od 20.000 svinja

„Kada to uporedimo sa do sada ukupno eutanaziranih 26.000 tovljenika, ovo predstavlja najveći skok od 80 odsto u zaražavanju i jedan od najmasivnijih udara na stočni fond Srbije“, naveo je Kovačević a prenela Nova – Da se struka pita.

On je predložio vojska i policija „izoluju zone“ na kojima je potvrđena zaraza i da se uvede „strogo kontrolisano kretanje ljudi i vozila sa jasnim koridorima“.

„Nacija mora biti upoznata sa posebnim pravilima ponašanja, kako bismo sačuvali ovu ugroženu vrstu domaće životinje sa strateški važnim uticajem na ishranu ljudi“, naveo je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari