Da je pravo čudo što naša privatizacija, a naročito širi društvenopolitički okvir u kome je obavljena, nije više zainteresovala pisce kriminalnih romana, dovoljan bi dokaz bio pregled obrazloženja ostavki koje su od početka pa sve do kraja prošle godine pljuštale u privrednom društvu Krušik akumulatori i sa njim povezanim društvima.

Sajt na kome se po zakonu objavljuju takvi dokumenti očito s razlogom ne prati kontrola Agencije za privatizaciju, nad čijim je radom u postupku privatizacije ove firme, odnosno privrednog društva od posebnog značaja, kako ističe sama Agencija, Ministarstvo za privredu sredinom prošlog meseca uvelo nadzor. Agencija je, naime, u januaru 2013. godine donela rešenje o tome da je kupac Krušik akumulatora izvršio sve ugovorene obaveze, a onda je Upravni odbor Agencije septembra i decembra ove godine doneo zaključak kojim se preporučuje raskid ugovora s kupcem, jer je prethodna odluka doneta u skladu sa netačnim podacima o isplaćenim minimalnim zaradama zaposlenima.

Interes za događaje oko ove firme pojačava i činjenica da su i oni kojima se ostavke u Krušik akumulatorima podnose i oni koji ostavke podnose, javne ličnosti poznate iz nekih naših bivših vremena i njihovih bivših političkih života, a da sve bude još zanimljivije, ima ih i sa različitih strana političkog spektra. Neki od onih kojima se ostavke podnose na kraju godine se pojavljuju kao oni koji ostavke podnose, ali na vrhu piramide ostaje Zoran Čičak, poznat kao nekadašnji funkcioner Jula i jedan od rukovodilaca Beobanke. Zoran Peručić, brat Zlatana Peručića, bivšeg direktora Beobanke i sadašnjeg direktora Srpske banke, od onoga kome se ostavke podnose postaje onaj koji ostavku podnosi (još aprila, ali u registar uvedena u decembru), a njegovo mesto zakonskog zastupnika firme preuzima Snežana Aleksić, poznata takođe kao članica Jula i član jedne od vlada iz 90-ih godina. Septembra meseca ostavku na mesto člana Odbora direktora Krušik akumulatora podnosi i Milica Kuburović.

Kakvo je uobičajeno postupanje u postupku privatizacije, pokazuje i vremeplov ove Krušikove: Agencija za privatizaciju je 29. januara prošle godine zaključila da je kupac firme prodate juna 2007. godine ispunio sve ugovorne obaveze. Marta 2013. godine ostavku na mesto člana Odbora direktora podnosi inženjer Dragan Grujičić, jer je to mesto prihvatio nakon decembarskog dogovora da će zaposlenima do kraja januara biti isplaćena zarada za oktobar i uspostavljena isplata minimalnih zarada u nadolazećim mesecima, ali od dogovorenog su zaposleni do trenutka podnošenja ostavke primili samo po 10.000 dinara. Među osobama sa kojima se Grujičić dogovarao je i Života Ćosić, ministar rudarstva iz 90-ih.

Aprila 2013. godine specijalni menadžerski ugovor sa privrednim društvom Argonauts Capital Partners, na koje je sa Euro Balkan Corporation prebačen ugovor o kupovini Krušik akumulatora, raskida i Slobodan Koprivica. On, između ostalog, zamera Čičku što ga nije zaštitio od rečnika „imanentnog uličnom polusvetu“ kojim ga je napao Miroljub Hadžić, takođe član odbora direktora, a poznat i kao zamenik ministra za privatizaciju u poslednjoj vladi Mirka Marjanovića. Koprivica piše da se i dalje protivi opterećivanju imovine Krušik akumulatora po ranije zaključenim poslovima i privilegovanju pojedinih poverilaca, a pismo Čičku zaključuje ovako: „Pozdravljam vas i predlažem da mi bez odlaganja predate moju radnu knjižicu i izvršite odjavu sa osiguranja, uz napomenu da će mera Vaše kooperativnosti u ovom postupku našeg rastanka, istovremeno biti obrnuto proporcionalna meri mog budućeg interesovanja za poslovni sistem kojim rukovodite“.

Tek avgusta prošle godine za napred navedene i ostale događaje u privatizovanom preduzeću Krušik akumulatori zainteresovala se inspekcija rada Ministarstva za rad i utvrdila da kupac nije ispunjavao svoje privatizacione obaveze.

Bilans

Račun preduzeća Krušik akumulatori u neprekidnoj je blokadi od 1. februara 2013. godine ili 308 dana, a od novembra 2011. godine s prekidima ukupno 408 dana. Podsećamo da je Agencija za privatizaciju 29. januara 2013. godine zaključila da je sve u redu. Prema podacima za 2012, Krušik akumulatori su zapošljavali 140 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari