Usvajanjem agrarnog budžeta Vlada Crna Gore i resorno ministarstvo nastavlja sa dobrom praksom koja se sprovodi od kada je, krajem 2012, Petar Ivanović imenovan za ministra poljoprivrede.

Činjenica je, naime, da su sve mjere planirane za 2013. godinu – realizovane, a isplaćena su i sva zaostala dugovanja iz 2012. Dobra vest za crnogorske poljoprivrednike jeste to da je agrobudžet za 2014. godinu, prvi put u proteklih četrnaest godina, usvojen u januaru. Još više ohrabruje činjenica da neće biti restrikcija kad je riječ o visini subvencija.

Ovogodišnji agrobudžet iznosi 20,43 miliona eura, od čega je 6,4 miliona eura obezbjeđeno iz donacija i kredita Svjetske banke namijenjenih za institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede (MIDAS projekat). Osim ruralnog razvoja, značajnu stavku u paketu mjera agrarne politike Crne Gore predstavljaju direktna plaćanja, kao i tržišno cjenovna politika – za te namjene izdvojeno je 5,45 miliona eura. Kada je riječ o podršci poljoprivrednim proizvođačima, naročito stočarima i ratarima koji, kako tvrde, posluju na granici isplativosti, mogu se nadati subvencijama sličnim onim iz prethodne godine.

– Za mljekare je uveden novi vid podrške s ciljem podizanja nivoa, kako kvaliteta, tako i kvantiteta sirovog mlijeka. Proizvođači mogu da računaju na 0,065 eura po litru otkupljenog mlijeka. Osim toga, za mlijeko ekstra i prve klase uveden je dodatni podsticaj od 0,01 eura. Povećana je minimalna granica mjesečnog otkupa sa 300 na 400 litara, dok je za veće isporuke minimum 5.000 umjesto dosadašnjih 4.000 litara mlijeka – izjavio je ministar poljoprivrede u Vladi Crne Gore Petar Ivanović.

Iako je bilo najavljeno ukidanje podsticaja namjenjenih jačanju otkupne mreže, ipak se odustalo od te namjere. Odlučeno je da se subvencije smanje za 50 odsto, a da se ukinu naredne godine. To praktično znači da će sve mljekare dobijati po 0,01 euro, dok one koje sarađuju sa velikim brojem kooperanata mogu da računaju na dodatnih 1.000 evra na svakih 75 kooperanata. Ova mjera ima za cilj ukrupnjavanje proizvođača i stvaranje klastera.

Direktni podsticaji na koje mogu računati stočari koji se bave uzgojem krava i priplodnih junica iznose 70 eura po grlu (minimum je četiri grla po gazdinstvu), dok je premija za ovce i koze osam eura i taj iznos je veći nego prethodne godine. Da bi stočari mogli da ostvare ovu vrstu podrške uslov je da imaju stado od minimum 40 ovaca, odnosno 30 koza. Najveći podsticaj od 120 eura predviđen je za organizovan tov junadi (minimum 10 grla), dok za tov junadi iz sopstvene proizvodnje podrška iznosi 140 eura po grlu, pri čemu je minimum pet grla.

Podrška ratarima

Crnogorski poljoprivrednici koji se bave ratarskom proizvodnjom mogu da računaju na podsticaje od 160 eura po hektaru merkantilne kulture, odnosno 150 eura, ako je riječ o krmnom bilju. Za sjemenski krompir kategorije „elita“ subvencije iznose 700 eura po hektaru, a za sjemensku proizvodnju žitarica biće obezbjeđeno 300 eura po hektaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari