Akademija lidera: Pirot lider u prekograničnoj saradnji 1Foto: Z. P.

Grad Pirot i evroregion “Nišava“ će od  danas pa do 5. juna biti domaćini prve Akademije za lidere prekogranične saradnje Saveta Evrope u pograničnom regionu Srbija-Bugarska.

Ova akademija se prvi put organuizuje u Pirotu i u ovom pograničnom regionu a Pirot je lider u prekograničnoj saradnji.

Prema rečima koopredsednika evroregiona “Nišava“ i zamenika predsednika Skupštine grada Pirota Vladice Tošića, ova akademija za lidere otvara novo poglavlje u prekograničnoj saradnji izmedju dve zemlje.

– Predavači će biti eminetni stručnjaci iz Saveta Evrope a obuka je namenjena ne samo predstavnicima lokalnih samouprava u našem regionu, nego i nevladinom sektoru, univerzitetima i svima koji učestvuju u donošenju odluka. Otvaraju se nove mogućnosti saradnje. Pirot je prepoznat kao lider prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Preko projekata koji su realizovani u prekograničnoj saradnji u Pirot se slilo preko tri miliona evra. Pirot i evroregion “ Nišava“ su pokrenuli inicijativu za osnivanje evroregiona “Eurobalkan“- rekao je Tošič i dodao da je ovo i prilika da se prezentuju projekti koje je Pirot realizovao i da se predstave potencijali grada.

Učesnike skupa prvog radnog dana pozdravila je načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

– Nije čudo što je Pirot domaćin ove Akademije. Neraskidiva veza dobrosusedskih odnosa Srbije i Bugarske donosi korist. Ovo je odskočna daska za dalju saradnju- rekla je Tončićeva.

Zamenik gradonačelnika Pirota i član  Skupštine Asocijacije evropskih pohraničnih regiona Vidojko Panajotović je učesnicima skupa poželeo dobrodošlicu u Pirot.

– Želeli bi da češće dolazite u naš grad. Prošlog petka u Pirotu je boravio američki ambasador Kajl Skot koji je rom prilikom rekao da mu je Pirot jedan od  najomiljenijih gradova u Srbiji. Neka to naš grad bude i za vas- rekao je Panajotović.

Predsednik Skupštine grada Pirota i član Skupštine Asocijacije evropskih pograničnih regiona Milan Popović je podsetio na početke prekogranične saradnje Pirota sa gradovima u Bugarskoj koja je započela 2004. godine.

– Pirot je lider te saradnje u Srbiji a grad Montana u Bugarskoj. Pirot i Montana imaju dugogodišpnju uspešnu saradnju a rezultat te saradnje je realizacija brojnih projekata čija je vrednost nekoliko miliona evra. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti i dalje ne samo sa Montanom nego i drugim bugarskim gradovima- rekao je Popović.

Ekspert Saveta Evrope Ramona Velea je, pozdravila učesnike Akademije, rekavši da joj je zadovoljstvo što je Pirotu.

– Ovaj region je najaktivniji region u prekograničnoj saradnji. Oduševljena sam gradom i Starom planinom a Pirot je bogat znamenitostima, rekla je Velea.

Akademiju organizuju Centar za ekspertizu za reformu lokalne samouprave Saveta Evrope i Centralnoevropska služba za prekogranične inicijative na Balkanu.

Drugi deo akademije biće održan u oktobru u Bugarskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari