Akcija od jedne pare: greška ili obmana

* Trgovci kažu greška, udruženja potrošača - obmana
U prodavnicama se pojavljuju proizvodi na akciji sa sniženjem od jedne pare

Ostavite komentar


  1. Karikiram, a možda i ne: da li je to i ono kad najveća austrijska banka u Srbiji pošalje SMS kako ćete dobiti popust u prodavnicama OsvojOsvoj ako kod njih kupite laptop i platite VISA karticom, a kad to uradite, a popust ne dobijete pravdaju se time da je artikal na akcijskom popustu, mada nije bio (provereno)!?

  2. Navešću primer danske krune. 1 € = 7,5 kruna. U prodavnicama u Danskoj ćete veoma često naići na cenu, na primer: 10,51 kruna. Stvar je u ovome 0,51. Manje od jedne krune je øre, međutim postoji samo kovanica od 50 øre. Manje su ukinute. I sad ako nešto košta 10,51 krunu, račun se automatski pretvara u 11 kruna, jer nema da vam vrati 49 øre. Isto tako ako kupujete vise proizvoda i račun bude na primer 30,49 kruna, onda je to 30 kruna, jer vi njoj nemate da date 49 øre. 49 øre = 7,7 dinara 😉

  3. Da probam da objasnim, mada ce me na kraju verovatno pomnoziti sa nulom.
    Neka je cena nekog proizvoda 100 dinara. 80 dinara nabavna cena + porez + marza = 100. U jednom trenutku dobavljac kaze ja moram da poskupim, porasli su mi troskovi, idem 20 dinara na gore. zarad jednostavnosti recimo da je sada nova cena 120 dinara. prodavac u tom trenutku obicno pregovara sa dobavaljacem da idu na akciju, jer potrosaci nisu znali da ce da dodje do skoka cene. kako se pdv mora platiti, ostaje da se prodavac odrekne dela marze, a dobavljac dela zarade. formira se cena od 105 dinara koja je NA AKCIJI. zakon kaze da "poslednja vazeca cena u objektu" mora da bude istaknuta pored akcijske cene. i onda poslednja vazeca cena je 100 dinara, a akcijska cena, sa snizenjem, je 105. jednostavno. da je zakon rekao "obracunska cena u odnosu na koju vazi akcija, mora da bude istaknuta" onda se ovaj problem ne bi pojavio.

    zato se ti sudski sporovi i ne resavaju, jer prodavci isticu cene onako kako je zakon rekao. ponekad se pusti da proizvod zivi po novoj ceni, jedan dan u objektu, pa sutra ide na akciju gde onda pise "umesto 120, platite 105".

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.