Druge sedmice u februaru na Beogradskoj berzi realizovano je 1.067 transakcija i ostvaren ukupan promet od 572 miliona dinara, odnosno 5,7 miliona evra. U poređenju sa prethodnom nedeljom promet je uvećan za više od 70 odsto a najviša dnevna vednost prometa ostvarena je u sredu 10. marta kada se promet primakao iznosu od oko 180 miliona dinara.

S druge strane, aktivnosti investitora su, mereno vrednošću prometa, bile najslabije poslednjeg trgovačkog dana, odnosno u petak, 12. marta, kada je promet pao na 61 milion dinara. U strukturi nedeljnog prometa akcije su učestvovale sa više od 78 odsto, dok je preostalih 22 odsto ostvareno u trgovanju obveznicama Republike Srbije. Posmatrano po tržištima, bezmalo 77 odsto nedeljnog prometa ostvareno je u trgovanju akcijama na vanberzanskom tržištu, dok je preostalih 23 odsto ostvareno u trgovanju hartijama uključenim na prajm i standard market Beogradske berze.

Mereno vrednošću prometa, investitorima su najinteresantnije bile akcije iz bankarskog sektora. U prilog tome govori podatak da je u trgovanju akcijama niške AIK banke ostvaren ukupan nedeljni promet veći od 214 milona dinara, što predstavlja više od jedne trećine ukupnog nedeljnog prometa ostvarenog na Beogradskoj berzi. Na drugom mestu, sa prometom od bezmalo 89 miliona dinara našle su se hartije od vrednosti Agrobanke. Najveću pozitivnu promenu cene među akcijama uključenim u trgovanje po metodu kontinuirane trgovine zabeležile su akcije kompanije Progres a.d. Beograd, koje su tokom nedelje uvećale vrednost za 13,10 odsto. Na drugom mestu, sa „plusom“ od 5,87 odsto, našle su se akcije kompanije Vino župa a.d. iz Aleksandrovca. S druge strane, najveću negativnu promenu cene zabeležile su akcije kompanije Simpo a.d. iz Vranja koje su u nedelji za nama zabeležile pad od 18,83 odsto. Na drugom mestu liste „gubitnika“, našle su se akcije kompanija Fidelinka a.d. iz Subotice čija je vrednost na nedeljnom nivou pala za 12,96 odsto.

U trgovanju obveznicama RS ostvaren je promet od bezmalo 125 miliona dinara, a najviše interesovanja vladalo je za seriju sa rokom dospeća 2015. godine kojom je trgovano u iznosu od 38,6 miliona dinara. Stopa godišnjeg prinosa na obveznice RS u petak 12. marta kretala se u rasponu od 4,07 odsto za seriju sa rokom dospeća 2016. godine, do 5,27 odsto za seriju koja na naplatu dospeva poslednjeg dana maja ove godine. Strani investitori realizovali su 47,64 odsto ukupnog nedeljnog prometa. U trgovanju akcijama učestvovali su sa 58,51 odsto, pri čemu su na kupovnoj strani zabeležili učešće od 75,61 odsto, a u aktivnostima prodaje 41,40 odsto. U trgovanju obveznicama RS stranci su učestvovali sa 8,77 odsto.

Loša nedelja za indekse

Indeksi Berze zabeležili su negativnu nedeljnu promenu vrednosti. Vrednost indeksa najlikvidnijih akcija – BELEX15 iznosila je 681,26 indeksnih poena, što u poređenju sa vrednošću sa kraja prethodne nedelje predstavlja pad od 0,62 odsto. Opšti indeks BELEXline zabeležio je negativnu nedeljnu promenu vrednosti od 0,83 odsto i na kraju trgovanja, u petak 12. marta, zaustavio se na nivou od 1.325,02 indeksna poena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari