Oleksandar AleksandrovicFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Usled vojne agresije velikih razmera na Ukrajinu koju je pokrenula Ruska Federacija 24. februara 2022. godine na graničnim prelazima Ukraine je nastala situacija koja je u suštini humanitarna kriza, stoji u saopštenju ambasadora Ukrajine u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča.

„Trenutno na prelazima ima hiljade žena i dece koji danima čekaju kako bi se spasili od ruskog bombardovanja. Usled snažnog otpora ukrajinske vojske, okupatori pojačavaju granatiranje stambenih naselja gradova u kojima se nalaze hiljade civila, žena i dece. Kao rezultat masovnog granatiranja, mnogi civili su ubijeni ili teško povređeni. Shodno tome, povećava se broj ljudi koji beže od rata, tako da ne očekujemo poboljšanje situacije na zapadnim granicama u bliskoj budućnosti. U skladu sa Bečkom konvencijom, Ambasada Republike Srbije u Ukrajini se bavi rešavanjem problema srpskih državljana i Ambasada Ukrajine u Republici Srbiji pruža svu moguću podršku u tome“, kaže se u saopštenju ukrajinske ambasade u Beogradu.

Kako se dalje navodi u istom, zna se da sada na zapadnoj granici Ukrajine stoji na desetine kamiona srpskih prevoznika, čiji su vozači državljani Srbije.

„Molimo vas da se sa razumevanjem odnosite na trenutnu situaciju i činjenicu da spasavanje života dece i žena, kako Ukrajine, tako i državljana drugih zemalja, uključujući i Srbiju, je danas prioritet. Hoćemo da napomenemo da Ukrajina ni na koji način ne diskriminiše ljude na osnovu njihove nacionalnosti, odnosno odnos prema Srbima je isti kao i odnos prema drugim državljanima, uključujući i prema Ukrajincima. Istovremeno, želimo da napomenemo da se zabrana odlaska iz Ukrajine za muškarce uzrasta od 18 do 60 godina, koja važi za državljane Ukrajine, ne odnosi na državljane drugih zemalja, uključujući i Srbiju“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari