Američka kompanija "Beam Global" preuzela domaću firmu "Amiga DOO" za 10 miliona evra 1Foto: Beam Global/Promo

Američka kompanija „Beam Global“ objavila je danas da je potpisala Ugovor o kupoprodaji akcija firme „Amiga DOO“ iz Kraljeva u vrednosti od 10 miliona evra i time otvorila svoj put na evropsko tržište, saopšteno je iz te kompanije.

Kompanija „Beam Global“ je provajder inovativnih održivih proizvoda i tehnologija za punjenje električnih vozila (EV), skladištenje energije i energetsku sigurnost.

Sediše ove kompanije nalazi se u San Dijegu i Čikagu i ona je jedan od lidera u oblasti čiste tehnologije i pruža inovativne, održive proizvode i rešenja za punjenje električnih vozila (EV), skladištenje energije i energetsku sigurnost.

Firma „Amiga DOO“ je proizvođač specijalizovanih konstrukcija i opreme za komercijalne i javne potrebe i kroz svoje poslovanje prisutna je na 16 tržišta.

Kako je najavljeno, očekuje se da će transakcija, procenjena na oko 10 miliona evra, biti zatvorena početkom četvrtog kvartala 2023. godine, kada će „Amiga DOO“ biti preimenovana u „Beam Europe“.

Oni su naglasili da je firma „Amiga DOO“ prepoznata kao idealan partner za dalji razvoj proizvodnje i usavršavanje proizvoda kompanije „Beam Global“ za potrebe evropskog tržišta.

„Integracija ekspertiza kompanije iz Kraljeva u postojeći „Beam Global“ tim obezbediće značajno unapređenje i ubrzanje ciklusa razvoja proizvoda i smanjiti potrebu za povećanjem inženjera „Beam Global“ u SAD“, naveli su iz ove kompanije.

„Beam Global“, kako je saopštio, veruje da će akvizicija kompanije „Amiga DOO“ da ubrza njen rast na evropskom tržištu.

„Evropsko tržište otvara brojne mogućnosti za plasman proizvoda kompanije „Beam Global“, s obzirom na to da kod ovih proizvoda ne postoji potreba za električnim radovima, ali i iz razloga što je EU naložila prelazak na vozila sa nultom emisijom do 2035. godine, a, takođe, EU je u velikoj meri fokusirana na zelenu i održivu energiju i obavezala se na nultu neto energetsku infrastrukturu do 2050. godine. Isto tako, sukob u Ukrajini je usredsredio EU na uspostavljanje energetske bezbednost i obnovljivih izvora energije koji se proizvode na lokaciji. Dodatno, propadanje ulica i infrastrukture usled protoka vremena čini primenu rešenja za punjenje električnih vozila povezanih na električnu mrežu komplikovanijim nego što je to slučaj u većem delu Sjedinjenih Država“, pojasnili su oni.

Kompanija „Beam Global“ veruje da je njihov paket sadašnjih i budućih proizvoda pogodan za primenu na tržištima gde postoje gore navedeni uslovi, jer rešenja kompanije „Beam Global“ ne zahtevaju građevinske ili električne radove, snabdevaju se iz obnovljivih izvora energije i ne oslanjaju se na komunalnu mrežu snabdevanja električnom energijom.

Kako su doali, prema podacima Whichcar.com, u Evropi ima oko 405 miliona automobila u odnosu na oko 290 miliona u SAD, dok prema poodacima CEIC-a u Kini se nalazi oko 319 miliona automobila. U junu 2022. godine, Evropski parlament podržao je predlog Evropske komisije o nultim emisijama iz novih automobila i kombija do 2035. Evropska Unija obavezala se da će dostići nultu neto emisiju iz energetske infrastrukture do 2050.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari