Američka privredna komora upozorava na inflaciju i globalnu krizu 1Ilustracija, radnice, Srbija Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

„Uprkos globalnoj krizi izazvanoj geopolitičkim dešavanjima i pandemiji, Srbija je, nošena visokim ekonomskim rastom od 7,5 odsto prošle godine i dalje zadržala privredni rast koji je viši od proseka EU ocena je učesnika panela na temu „Poslovanje u krizi – makroekonomski pogledi“.

Govornici na panelu upozorili su na izazove poput kontrole i zauzdavanja inflacije, energetsku krizu, ali i na prelivanje problema sa kojima se suočava EU koja je Srbiji najveći investitor i spoljnotrgovinski partner sa oko 60 odsto trgovinske razmene.
Oni su poručili da je vreme jeftinog novca iza nas.
Stefan Lazarević, predsednik Američke privredne komore istakao je da će fokus AmCham-a u periodu pred nama biti reformski procesi koji mogu brzo da dovedu do modernizacije društva i značajnijeg unapređenja poslovne klime u Srbiji.
“Ovo je prvi jesenji događaj koji nam daje osvrt na procene makroekonomskih kretanja, uticaja inflacije na privrednu aktivnost, izglede kretanja troškova finansiranja, ali smo dobili i važne inpute za preporuke mogućih pravaca ekonomske politike Vlade Republike Srbije za smanjivanje negativnih efekata na lokalnom nivou”, izjavio je Lazarević.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke kao jedan od ključnih problema za privredu naveli su očekivanja nastavka inflatornog perioda u kratkom roku. Evropska komisija je procenila da će Srbija ovu godinu završiti sa inflacijom od 11,5 odsto, a iduću na oko osam odsto.
Kada je reč o prognozama rasta BDP-a, EK za Srbiju predviđa rast od tri odsto i tu Srbija stoji malo bolje od proseka EU (2,7 odsto) za ovu godinu.
Ako poredimo Srbiju sa zemljama centralne i jugoistočne Evrope, Srbija je umereno zadužena. Sa dugom od blizu 60 odsto BDP-a, nalazi se iza Slovačke, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.
Ukoliko mere države za suzbijanje negativnih efekata krize budu neophodne za pomoć privredi i stanovništvu, je da ovoga puta budu targetirane, kako se ne bi pravili veliki budžetski izdaci, poručili su govornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari