Ana Petrović proglašena za "Inženjerku godine" u Srbiji 1Foto: Privredna Komora Srbije

Za inženjerku 2023. godine u Srbiji proglašena JE generalna direktorka kompanije „Global Substation Solutions“ Ana Petrović, a u okviru inicijative Privredne komore Srbije (PKS), kompanije Simens Srbija i udruženja „Inženjerka godine“, koja za cilj ima da inspiriše mlade žene za studije i karijeru u inženjerskoj struci.

Prva pobednica ovog izbora je doktorirala na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a svoj poslovni razvoj počela je pre devet godina na poziciji inženjerke pripravnice u firmi koju od pre šest meseci vodi. Petrović, koja je izabrane među 10 finalistkinja, na svečanosti organizovanoj u PKS, izjavila je da su sve finalistkinje ovog izbora pobednice i da želi da se mlade žene, koje se tek spremaju za studije, odluče za inženjerske nauke.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović naglasila je kako je važno da se promeni javna percepcija i da ukaže na uspehe ljudi koji su posvećeni nauci.

„Biti inženjer u 21. veku je fantastična stvar, jer vi ste onda kreator budućnosti jednog društva. Bez inženjerskih nauka nema napretka, jer u suprotnom zavisite od tehnologija koje su drugi stvarali“, rekla je ona.

Ukazala je i da Srbija ima „sjajnu istoriju u STEM (nauka, tehnologije, inženjerstvo i matematika) oblasti, dobru statistiku u ukupnom učešću žena u obrazovanju, a i kako je potrebno se da poveća njihov broj u inženjerstvu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović naveo je da u Srbiji raste broj devojaka koje upisuju studije u STEM oblasti.

„U prethodne četiri godine broj zaposlenih žena u IКT sektoru u Srbiji porastao je tri puta, sa 10.815 u 2019. godini na 31.880 u 2022. Takođe, u Кancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja je iznela najveći deo posla digitalizovanja elektronske uprave, više od 65 odsto čine žene“, kazao je Jovanović.

Dodao je i da je za Srbiju od izuzetnog značaja što postaje deo još jedne inicijative sa ciljem da predstavi najuspešnije inženjerke, koje će svojom ličnošću i radom biti primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović istakao je da u tehnološkim naukama leži ogroman zarobljeni potencijal, koji bi omogućio veći progres domaće privrede.

„Mi živimo zlatno doba inženjerstva i situacija je znatno bolja nego pre 20 godina. Međutim, ograničenja u demografiji utiču na to da nemamo dovoljno inženjera, posebno inženjerki, i zato je važno da dodatno promovišemo ovu struku, ali i ulogu žena u njoj. Ova inicijativa upravo tome pomaže“, izjavio je Vesović.

Generalna direktorka kompanije Simens za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju Medeja Lončar ukazala je da će, ukoliko se pogleda brzina razvoja tehnologija danas, ekonomska snaga u budućnosti biti u rukama onih upravljaju tehnologijom.

„Iz tog razloga, važno je da zbog balansiranja budućnosti povećavamo udeo žena u tehnološkoj sferi, ali i na rukovodećim pozicijama“, rekla je Lončar.

Dodala da će time i privreda biti ekonomski konkurentnija. Prema njenim rečima, istraživanja pokazuju da ukoliko evropske kompanije udvostruče udeo žena u tehnološkoj radnoj snazi na oko 45 odsto, BDP bi mogao da se poveća za čak 260 na 600 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari