Andrić Rakić: Primena Uredbe o gotovinskom poslovanju značila bi priznanje srpskih institucija na Kosovu 1Foto: Privatna arhiva

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić rekla je za Kosovo onlajn da bi stupanje na snagu Uredbe o gotovinskom poslovanju bilo moguće jedino ako Kosovo prizna srpske institucije kao legalne.

Ona je naglasila da se na osnovu reakcije guvernera CBK vidi da on zapravo ne razume implikacije svoje odluke.

„U suštini ono što već danima kruži po kosovskoj javnosti je da postoji ta mogućnost da građani podižu novac u evrima. Tu se izostavlja jedna ključna stavka, a to je da građani koji rade u srpskim institucijama neće moći u kosovskim bankama da otvore račun na osnovu ugovora koji imaju sa srpskim institucijama. Tako nešto je moguće samo ako Kosovo prizna te institucije kao legalne. I tu se vidi sva brzopletost ovog rešenja. Ili se kosovske institucije prave da ne razumeju“, navela je Andrić Rakić.

Ona dodaje da svaki građanin koji želi da otvori račun, na primer u Rajfajzen banci, moraće da donese ugovor sa posla, odnosno ugovor na osnovu kojeg otvara račun za uplatu plata.

„I onda će banka morati da prizna kao legalne srpske institucije na Kosovu, za koje pak Kosovo tvrdi da su paralelene i nelegalne.

Pored toga, ukoliko se to i desi, da oni zaista i priznaju te institucije, neće morati da otvore račune samo građanima koji rade za te institucije, već da i institucijama otvore račune, kako se da zaključiti iz izjave guvernera.

Onda će građani biti podložni duplom oporezivanju. Kada god primate novac iz inostranstva, posebno u devizama, oporezuju vas.

To bi onda značilo da bi Srbi sa Kosova, koje već Srbija oporezuje kad im obračunava platu, bili dodatno oporezivani na Kosovu“, poručila je Andruć Rakić.

Ona je istakla da kosovske vlasri nisu objasnile šta im je ustvari cilj jer očigledno ni sami ne razumeju koja su pitanja javnosti.

„Sve je vrlo nejasno. To saopštenje koje je očigledno trebalo da bude odgovor na kritike da nisu dobro informisali javnost pokazuje da oni sami ne znaju šta su pitanja javnosti.

Dakle, ne razumeju sve ove stvari, jer verovatno nisu pričali ni sa kim iz srpskog sistema da bi shvatili sve ove probleme ili jednostavno ne znaju dovoljno dobro svoj posao“, smatra naša sagovornica.

Pošto je 1. februar veoma blizu, Rakićeva je navela da ne zna šta da očekuje, a isto se osećaju i Srbi na Severu Kosova.

„Zaista ne znam šta će biti. To je pod potpunim znakom pitanja. Postoje dva načina da se ovo reši: ili da kosovska vlada prizna srpske intitucije na Kosovu kao legalne ili da formira Zajednicu srpskih opština.

Ona je suštinski kosovska institucija i onda bi ZSO mogla da preuzme ta plaćanja. Ne postoji drugo rešenje“, smatra Andrić Rakić.

Naša sagovornica ističe da je moguće i da se nastavi ovaj sistem koji je postojao do sada.

„On nije u potpunosti pravno razjašnjen, ali je bio prilagođen realnosti na terenu, a ona je da dobar deo javnog života kosovskih Srba zavisi od srpskih institucija na Kosovu. Najveći deo građana ekonomski zavisi od primanja plata, penzija ili socijalnih davanja iz Srbije“, naglasila je Andrić Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari