Guverner banke Kosova na sastanku sa Hovenijerom: Razjašnjeni delovi uredbe o gotovinskom plaćanju 1foto EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Centralna banka Kosova (CBK) saopštila je danas da je na sastanku sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefrijem Hovenijerom guverner Ahmet Ismailji razjasnio glavne aspekte kojima se bavi nova Uredba o gotovinskom poslovanju i njene efekte.

Kako je saopšteno iz CBK, Ismailji je američkog ambasadora informisao o glavnim dešavanjima u finansijskom sistemu, unapređenju zakonskog i regulatornog okvira, aktivnostima vezanim za stabilnost i integritet finansijskog sistema, realizaciji postavljenih ciljeva i novi Strateški plan CBK-a 2024-2028.

Dodaje se da je Ismailji „razjasnio glavne aspekte kojima se bavi nova Uredba o gotovinskom poslovanju“.

„Unapređenje regulatornog okvira za suzbijanje fenomena falsifikovanog novca i regulisano i transparentno snabdevanje privrede gotovinom, koji doprinose očuvanju i povećanju integriteta finansijskog sistema i same valute evra, bili su među glavnim temama ovog sastanka.

Guverner Ismailji je pomenuo i druge zakonske izmene koje je odobrila CBK na osnovu svog plana, koje zajedno sa ovom Uredbom imaju za cilj prilagođavanje najboljih praksi u vezi sa očuvanjem integriteta valute evra i finansijskog sistema uopšte“, kaže se u saopštenju.

Dodaje de da je na ovom sastanku naglašena potreba za što efikasnijom i fokusiranom komunikacijom o potencijalnim uticajima i ograničenjima ove uredbe kao i postojećim zakonskim mogućnostima za pristup sigurnim finansijskim uslugama.

Ismaili je, dodaje se u saopštenju, informisao da u četiri severne opštine posluju četiri filijale banaka, tri mikrofinansijske institucije i preko 15 nebankarskih finansijskih institucija za plaćanje i razmenu.

Takođe, u saopštenju se navodi da uredba ne zabranjuje niti ograničava prihvatanje sredstava na bankovnim računima u evrima u licenciranim bankama, niti ograničava aktivnost razmene bilo koje valute koju obavljaju bankarske ili nebankarske finansijske institucije licencirane od strane CBK-a.

„Dakle, svi pojedinci imaju pristup bankovnim računima i mogu da primaju sredstva na svoje račune u evrima, kroz različite pravne kanale“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da svi građani koji već imaju bankovni račun u evrima, u bilo kojoj licenciranoj banci na Kosovu, mogu koristiti taj račun za primanje sredstava iz bilo koje zemlje, dok oni koji još nemaju račun, mogu da ga otvore u bilo kojoj banci, prema Uredbi CBK-a za pristup platnim računima za osnovne usluge, dok za ugrožene grupe i socijalne šeme od 1. januara 2024. nema naknade za otvaranje ili održavanje računa.

U saopštenju se zaključuje da CBK ostaje odlučna da unapredi pravni i nadzorni okvir u sprovođenju svog ustavnog mandata i da ostaje posvećena nastavku aktivnosti informisanja i podizanja svesti javnosti.

Američki ambasador na Kosovu ; Džefri Hovenijer je danas zatražio odlaganje zabrane upotrebe srpskog dinara za gotovinska plaćanja na Kosovu, rekavši da SAD poštuju kosovski Ustav, ali da je potrebno vreme da se Srbi naviknu na tu meru.

Posle sastanka sa guvernerom Centralne banke Kosova (CBK) Hovenijer je novinarima rekao da ta institucija ima puno ovlašćenje za donošenje takve odluke, ali da njenu primenu treba odložiti.

„Apsolutno poštujemo autoritet Centralne banke Kosova da reguliše finansijske transakcije širom Kosova, to je njihova nadležnost. Verujemo da deo ove odluke ide ka nečemu što mi i mnogi drugi već dugo tražimo, a to je da se obezbedi odgovarajuća finansijska kontrola kako bi bili izbegnuti finansijski kriminal, pranje novca, finansiranje terorizma“, kazao je Hovenijer.

Naveo je da SAD apsolutno poštuju Ustav Kosova, ali da u konkretnom slučaju smatraju da je potreban prelazni period pre primene odluke o zabrani upotrebe dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari