APR: Većina finansijskih institucija ostvarila pozitivne rezultate u 2022. godini 1Foto: J. S/Danas

Većina finansijskih institucija u Srbiji ostvarila je pozitivne rezultate u 2022. godini, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

Banke, kao glavni nosioci finansijskog sistema, ostvarile su pozitivan rezultat od oko 87,77 milijardi dinara, što je na godišnjem nivou rast od 77,9 odsto.

„Nastavkom ukrupnjavanja bankarskog sektora, u 2022. godini je poslovala 21 banka, dve manje u odnosu na prethodnu godinu, što je posledično dovelo i do smanjenja broja zaposlenih za 192“, navela je Agencija.

U sektoru osiguranja ukupna dobit je bila 8,21 milijardu dinara, što je za 26,1 odsto manje nego prethodne godine.

Pad dobiti beleži i tržište lizinga, na kome je 12 davalaca finansijskog lizinga ostvarilo dobitak od 1,04 milijarde dinara, koji je manji za 14,4 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok je broj zaposlenih neznatno smanjen.

„Poslujući na plitkom i još uvek malom tržištu kapitala, brokersko-dilerska društva ostvarila su pozitivan neto rezultat koji je smanjen za 52,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, navelaje Agencija.

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima ostvarila su ukupan dobitak od 203 miliona dinara koji je umanjen za 12,3 odsto u odnosu na 2021. godin , dok je broj zaposlenih ostao gotovo na istom nivou.

Društva za upravljanje investicionim fondovima su imala ukupna gubitak u iznosu od osam miliona dinara, pri čemu je poslovalo jedno društvo više nego u 2021. godini.

Dobrovoljni penzijski fondovi, kojih ima sedam, i otvoreni investicioni fondovi sa javnom ponudom, njih 24, zabeležil su negativne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari