Belgijanci gase jedan reaktor nuklearne elektrane usred energetske krize 1Foto: Pixabay/Distel2610 (Ilustracija)

Nuklearna elektrana Doel 3 u Belgiji biće uskoro isključena u skladu sa zakonom ove zemlje o isključivanju nuklearki.

Ova nuklearka navršila je 40 godina i biće prva ugašena nuklearka u Belgiji i to baš u trenutku velike energetske krize u Evropi.
U Doelu postoje četiri reaktora ukupne snage 2.935 megavata koja uz tri reaktora u Tihangeu snage tri gigavata obezbeđuju polovinu potrošnje električne energije u Belgiji.
Vlasti su ranije produžile vek reaktorima Doel 1 i 2 za 10 godina i oni će biti isključeni 2025. godine, kao i reaktoru Doel 4 koji će biti isključen 2035. godine.
U federalnoj vladi vođene su diskusije da li bi trebalo odložiti rastavljanje nuklearke i ostaviti mogućnost da se ona restartuje ukoliko bude potrebe za tim usled energetske krize.
Kada se elektrana skine sa mreže, proces gašenja traje pet, šest godina, sa vađenjem goriva i dekontaminacijom infrastukture.
Direktor nuklearne elektrane Doel 3 rekao je da ne bi bilo pametno računati na ponovno paljenje elektrane nakon što otpočne proces gašenja, pošto za nabavljanje goriva treba 36 meseci, kao i za obuku osoblja.
„Nisu nas ništa pitali. Mi nemamo nameru da restartujemo reaktor. Ja neću improvizovati sa nuklearnom sigurnošću“, rekao je Peter Moens, direktor NE Doel 3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari