Egipat prodaje deo obale kompaniji iz Abu Dabija: Posao sličan Beogradu na vodi? 1Screenshot Youtube

Egipat je pristao da proda oblast Ras el Hekma na obali Sredozemnog mora, objavio je krajem prošle nedelje premijer Egipta Mostafa Madbuli, piše Middle east eye.

Egipat prodaje deo svoje obale za 35 milijardi dolara Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Već ove nedelje na račun Egipta će leći 15 milijardi dolara, a preostalih 20 milijardi u naredna dva meseca.

Ovo će se voditi kao najveća strana direktna investicija i urbanistički projekat u modernoj istoriji Egipta, poručio je premijer sa govornice predstavljajući ova poslovni dogovor između egipatske vlade i konzorcijuma ADQ iz Abu Dabija.

U ovom zajedničkom projektu Egipat će imati učešće u profitu od 35 odsto.

Uprkos tome, ovaj posao je izazvao salve kritika egipatske javnosti na račun vlade, da su prodali najvredniji deo obale i da je projekat trebalo da razvijaju domaće kompanije.

Investitori iz UAE na ovaj način dolaze do 170 miliona kvadratnih metara obale na kojima će graditi rezidencijalna naselja, turistička odmarališta, škole, univerzitete, industrijske zone, finansijske distrikte i međunarodna pristaništa za turističke jahte, kao i međunarodni aerodrom južno od grada.

Sadašnji stanovnici ove oblasti biće raseljeni, a biće im isplaćena nadoknada za imovinu koju ostavljaju.

UAE je već položila depozit od 11 milijardi dolara u egipatsku centralnu banku, aprema rečima egipatskog premijera, ovaj posao će pomoći zemlji da prevaziđe ekonomsku krizu.

Stanovnici su se pobunili protiv ovog projekta, jedni iz straha od nasilnog iseljavanja, drugi zabrinuti za uništavanje plaža, posebno nakon izveštaja „Kako je Emaar, kompanija iz UAE, doprinela eroziji egipatskih plaža?“.

Inače, osnivač i direktor Emaar propertiz je Mohamed Alabar, koji je vlasnik i kompanije Igl Hils (Eagle Hills) koja gradi Beograd na vodi.

U svakom slučaju tržišta su pozdravila objavljivanje ovog dogovora. Američki dolar je u istom danu je pao sa 62 na 57 egipatskih funti.

Egipat se nalazi u valutnoj krizi od 2016. godine, a trenutno pregovara da MMF-om o aranžmanu vrednom 10 milijardi dolara. Očekuje se da bi egipatska funta nakon sporazuma morala da devalvira kako bi zvanični devizni kurs odgovarao tržišnom, onom sa crne berze, koji je skoro dvostruko veći. Zvanični kurs iznosi 31 funtu za jedan dolar.

Stručnjaci ocenjuju da će posao sa UAE doprineti da se lakše zaključi aranžman sa MMF-om i tako izbegne bankrot, odnosno nemogućnost da se izmire obaveze prema stranim kreditorima.

Javni dug Egipta iznosi 164 milijardi dolara, a otplata dugova čini veliki deo državnog budžeta. Ukupne devizne rezerve ove zemlje iznose 35 milijardi dolara.

Konglomerat ADQ, prema podacima sa kompanijskog portala, zapošljava više od 86.000 ljudi i proizvodi 22 odsto UAE BDP-a van naftnog sektora.

Predsednik Upravnog odbora kompanije je Šeik Tahnon bin Zajed Al Nahjan (Tahnoon bin Zayed Al Nahyan), sin osnivača UAE Zajeda bin Sultan Al Nahjana i brat sadašnjeg predsednika UAE Mohameda bin Zajeda Al Nahjana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari