Beograd ostaje bez fabrike piva, niče novi poslovno-stambeni kompleks? 1Foto: Miroslav Dragojević

Kompanija Auto Čačak kupila je danas Beogradsku industriju piva, slada i bezalkoholnih pića (BIP) za 2,09 milijardi dinara, kao jedini ponuđač na javnom prikupljanju ponuda za prodaju iz stečaja.

Kako Danas saznaje, Auto Čačak je BIP kupio u partnerstvu sa jednom nemačkom kompanijom a dobro obavešteni izvori našeg lista tvrde da je šansa da fabrika nastavi sa proizvodnjom piva veoma mala, te da će na mestu gde se nalazi najverovatnije nići poslovno-stambeni kompleks.

– Kompanija Auto Čačak kupila je danas Beogradsku industriju piva, slada i bezalkoholnih pića (BIP) za 2,09 milijardi dinara, kao jedini ponuđač na javnom prikupljanju ponuda za prodaju iz stečaja. Kako Danas saznaje, Auto Čačak je BIP kupio u partnerstvu sa jednom nemačkom kompanijom a dobro obavešteni izvori našeg lista tvrde da je šansa da fabrika nastavi sa proizvodnjom piva veoma mala, te da će na mestu gde se nalazi najverovatnije nići poslovno-stambeni kompleks.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika procenila je imovinu BIP na 4,18 milijardi dinara (oko četiri miliona evra), a kako je ponuda Auto Čačka bila iznad polovine procenjene vrednosti, ona je prihvaćena, a kupac je dužan da novac isplati u roku od 30 dana.

Kontaktirali smo juče kabinet vlasnika Auto Čačka Milenka Kostića kako bi smo dobili komentar u vezi akvizicije BIP-a. Njegova sekretarica nam je rekla da je Kostić u Beogradu na sastanku a da je kupovina BIP-a obavljena u partnerstvu sa jednom nemačkom firmom, i da će nakon što se Auto Čačak usaglasi sa partnerom iz Nemačke o preuzimanju fabrike, biti objavljeno zvanično saopštenje kupaca.

Dobro obavešten izvor našeg lista, koji je želeo da ostane anoniman, ističe da je dobro što BIP kupuje domaći kapital.

– Kupac najverovatnije neće nastaviti proizvodnju piva već će prostor na kome se nalazi fabrika kod Mostarske petlje u Beogradu biti iskorišćena za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa i modernih hotela – smatra naš sagovornik.

Ekspert za privatizaciju Branko Pavlović podseća da je cena koja je dobijena za prodaju BIP-a iz stečaja znatno niža od one koja je postignuta 2007. godine kada je fabrika prodata litvansko-švedskom konzorcijumu.

– Tada je dobijeno 26,5 miliona evra samo za plac na kome se nalazi fabrika kod Mostarske petlje. Sada je za celokupnu imovinu postignuta znatno niža cena. Najbolje rešenje bi bilo da BIP nastavi sa proizvodnjom piva na lokaciju u Krnjači. Da li će do toga doći zavisi od kupca. Auto Čačak sigurno nema nameru da se bavi proizvodnjoim piva. Treba sačekati i videti ko je partner te firme iz inostranstva. Ako je reč o pivarskoj kompaniji, proizvodnja će biti nastavljena. Ako nije, proizvodnja će biti obustavljena i umesto nje obavljaće se neka druga delatnost – objašnjava naš sagovornik.

Predsednik Skupštine poverilaca u BIP Mile Bogdanović čestitao je Auto Čačku na kupovini i na postignutoj ceni, za koju tvrdi da je niža od ukupnih obaveza BIP prema poveriocima.

– Sa ovim, cenim da će biti namireni poverioci, pre svih Poreska uprava, Komercijalna banka, zaposleni, a siguran sam da će i deo akcionara dobiti deo akcija, koliko je to moguće – rekao je Bogdanović i ocenio da je stečaj dobro vođen i da BIP nije izgubio na vrednosti, već da je ona održana. On je izrazio nadu da će BIP i dalje raditi negde, možda i u Beogradu, jer je to, kako kaže, izuzetno dobra licenca i brend, i da će pokazati da će moći da prođe na tržištu.

Član Upravnog odbora Udruženja malih akcionara Gojko Lopar, sa druge strane, istakao je da je ishod današnje prodaje razočaravajući. Lopar tvrdi da predstavlja 483 mala akcionara koji su vodili različite sporove u vezi odluke da se BIP uopšte uvede u stečaj.

– Upoznati smo i sa problemom restitucije, uzet je plac za železničku stanicu Prokop, otuđena je imovina poput hotela u Budvi, odmarališta na Zlatiboru, tako da smo nezadovoljni ovim ali nećemo stati, idemo dalje – najavio je Lopar.

Odgovarajući na pitanje hoće li od ponude vredne 2,09 milijardi dinara ostati novca i za male akcionare, ocenio je da će, kad se svi podmire, za njih ostati samo mrvice.

Najvrednija imovina BIP je građevinski objekat u Beogradu u Bulevaru vojvode Putnika 5, u blizini petlje „Mostar“. Nekada čuveni proizvođač piva poseduje i objekat na Zrenjaninskom putu u Beogradu, zatim zemljište ili objekte u Velikom Polju u Obrenovcu, Čačku, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru i Budvi. Na prodaju su ponuđeni i žigovi i robne marke, međunarodni žigovi, zalihe kao i nepokretnosti i prava koja su pod sporovima. S obzirom da je BIP prodat kao imovina, kupac nije u zakonskoj obavezi da nastavi sa dosadašnjom delatnošću, odnosno proizvodnjom piva.

Od neuspele privatizacije do stečaja

Beogradska industrija piva je privatizovana 2007. godine kada je njen većinski vlasnik postao litvansko-švedski konzorcijum na čelu sa kompanijom „Alita“ za 26,5 miliona evra. Zbog neispunjavanja obaveza kupca, ugovor o prodaji je raskinut 2010. godine. U aprilu 2017. godine makedonski biznismen Svetozar Janevski je zakupio proizvodne pogone BIP-a. Najavljivao je da će proizuvodnju izmestiti u neku od industrijskih zona a troškove nove fabrike pokriti komercijalnom izgradnjom na sadašnjoj lokaciji BIP-a. Do dogovora sa vlastima, međutim, nije došlo i on se povukao iz tog posla nakon dve godine. Od tada fabrika funkcioniše i ostvaruje proizvodnju kao preduzeće u stečaju, a u tom statusu je od 2016 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari