Beogradska berza: EBRD pokreće program istraživanja i investicionih analiza kompanija 1 EBRD, Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće program istraživanja i investicionih analiza kompanija kako bi podržala razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) u odabranim zemljama u kojima banka investira svoja sredstva, saopštila je danas Beogradska berza.

Program podrazumeva istraživanje i investicione analize odabranih MSP listiranih na berzama Bugarske, Hrvatske, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Izveštaji o investicionim analizama kompanija će biti dostupni bez naknade na novoj internet stranici Listed SME Research Hub.

„Cilj programa je da se obezbede besplatni, javno dostupni, visoko kvalitni izveštaji o investicionoj analizi kako bismo prevazišli informacione barijere, odnosno nedostatak inforacija koje smanjuju likvidnost tržišta kapitala“, istakla je Beogradska berza.

Dvogodišnji program izrada investicionih analiza će sprovoditi WOOD & Company, investiciona banka specijalizovana za tržišta u razvoju. Program je u potpunosti usklađen sa ciljevima Akcionog plana za izgradnju Unije tržišta kapitala, koje je objavila Evropska komisija.

„Beogradska berza sa zadovoljstvom pozdravlja ovaj projekat EBRD kao još jedan korak u nizu naših zajedničkih pokušaja unapređenja svih aspekata tržišta kapitala u regionu. Nedovoljna količina informacija o investicionim mogućnostima značajno utiče na nedostatak likvidnosti na našim tržištima. Investicione analize će usmeriti pažnju na mnoga kvalitetna MSP i učiniti ih vidljivijm za investitore, što će posledično dovesti do otvaranja novih mogućnosti kompanijama za finansiranje na tržištu kapitala“, rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari