BIRN: I dalje cveta biznis preuzimanja propalih firmi, u posao ušli i Indijci 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Tri lica povezana sa firmom “Pegaz link” privedena su jer su poslovne partnere dovodili u zabludu lažno prikazujući da je firma solventna.

Osim D.I, koga Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u svom saopštenju predstavlja kao ovlašćeno lice firme “Pegaz link”, privedeni su i N.K. i G.G.

Oni se sumnjiče i da su nakon prijema robu prodavali na crnom tržištu, te da su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od osam miliona dinara.

Prema podacima Narodne banke Srbije, firma “Pegaz link” se nalazi u blokadi od 17. juna 2020. godine, a trenutni iznos blokade iznosi skoro 13 miliona dinara. Dan pre nego što su joj blokirani računi, firma je promenila vlasnika – umesto dotadašnjeg vlasnika i zastupnika Dejana Ivkovića, u Agenciji za privredne registre kao vlasnik i zastupnik upisan je indijski državljanin Godhke Deepak Kumar. Ujedno, istog dana firma je promenila i adresu, preselivši se iz Beograda u Novi Sad.

Osim kompanije “Pegaz link”, Indijac Godhke Deepak Kumar je trenutno vlasnik, direktor ili likvidacioni upravnik u ukupno 71 firmi u Srbiji, od kojih su skoro sve ili u blokadi, ili u postupku likvidacije, ili im je izrečena mera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima, a još četiri firme u kojima je bio zastupnik su izbrisane iz registra.

Ukupan iznos blokade svih Kumarovih firmi na dan 25. marta je 141,8 miliona dinara, odnosno, nešto više od 1,2 miliona evra. Potraživanja od ovih firmi još su i veća, s obzirom da pojedina imaju poreski dug višestruko veći nego što je iznos zbog kojeg su blokirane.

BIRN je pitao Više javno tužilaštvo da li je i protiv Kumara pokrenut neki postupak, ali su iz Tužilaštva rekli da bi mogli da odgovore na ovo pitanje tek sledeće nedelje.

Najveći broj firmi u kojima je Kumar zastupnik nalaze se na samo tri adrese: Sutjeska broj 2 i Nikole Pašića broj 24 u Novom Sadu, kao i Jurija Gagarina broj 231 na Novom Beogradu. Ove tri adrese su i inače “popularne” za otvaranje firmi: na prvoj (Sutjeska 2) ukupno je registrovano 550 kompanija – među njima i pomenuta “Pegaz link”.

Od tih 550 firmi, skoro polovina je obrisana iz registra, još jedna četvrtina je u poteškoćama – nalazi se u blokadi, likvidaciji, oduzet im je poreski broj, ili im je izrečena mera zabrane raspolaganja novcem – dok je samo jedna četvrtina firmi sa ove adrese aktivna.

Na adresi Jurija Gagarina 231 registrovano je još više firmi – 659. Oko 30 odsto njih je obrisano, a 44 odsto je aktivno.

Na trećoj adresi – Nikole Pašića 24 u Novom Sadu – registrovan je najmanji broj firmi (37), od kojih je tek svaka peta aktivna.

Tužilaštvo je u saopštenju od 25. marta apelovalo na privrednike da proveravaju svoje poslovne partnere preko javno dostupnih baza podataka pre nego što sklope poslove sa njima, kako bi izbegli situaciju da kasnije ne mogu da budu obeštećeni.

Tužilaštvo je navelo i da je u praksi primećena “učestalost prevara u privrednom poslovanju”, kod kojih se pojavljuje “veći broj oštećenih lica i visoki iznosi odštetnih zahteva”.

Razrađena šema

BIRN je već pisao o raširenoj praksi prodaje neuspešnih, zaduženih firmi u blokadi za nekoliko stotina evra‚ čime mali broj pojedinaca postaje vlasnik i po više stotina firmi, dok “kratkih rukava” ostaju poverioci tih kompanija, među njima i država.

Kako je u maju 2019. objasnio BIRN-ov izvor, šema je jednostavna – dotadašnji vlasnik zadužene firme najpre izvuče svu imovinu, a potom je prodaje novom vlasniku (najčešće za keš, “na ruke”). Na ovaj način dotadašnji vlasnik “okreće čist list” i za relativno mali iznos se oslobađa dugova, a poverioci više nemaju odakle da naplate dug – po Zakonu o privrednim društvima, za dugove društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) ne odgovara vlasnik, već sama firma svojom imovinom.

BIRN je tada otkrio i da se u Jasenovoj ulici broj 11 na Čukarici nalazi više od 420 registrovanih firmi. Danas je taj broj narastao na 605 – dve trećine ih je u međuvremenu obrisano iz registra, jedna četvrtina se nalazi u blokadi, dok ih je trenutno aktivno samo šest.

Tada, u maju 2019, najviše gubitaških firmi imali su Nenad Stanimirov (431 firmu), Robert Feješ (390) i Dejan Paljević (195).

Danas je Nenad Stanimirov zastupnik 268 firmi, uz 385 ugašenih. Robert Feješ je trenutno zastupnik 321 firme (uz još 365 obrisanih iz registra), dok je Dejan Paljević trenutno na brojci od 616 firmi, uz 85 ugašenih.

Putevi Dejana Paljevića i Indijca Godhkea Deepaka Kumara ukrstili su se u jednoj od ovih firmi – VIP Taxiju iz Beograda: dve nedelje nakon što je postao vlasnik firme “Pegaz link”, Kumar je 2. jula 2020. postavljen na mesto direktora VIP Taxija umesto dotadašnjeg direktora Paljevića, koji je, doduše, još uvek vlasnik ove firme.

Sam Paljević je postao vlasnik ove (tada novosadske firme) nekoliko meseci ranije, u februaru 2020. – tada je VIP Taxi promenio naziv, adresu i preselio se iz Novog Sada u Beograd. Inače, VIP Taxi je u blokadi još od septembra 2016. godine, i to za iznos od 4,2 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari