bitcoinfoto BETAPHOTO AP Photo/Kin Cheung, File

Vest da će Bajnens (Binance) kupiti suparničku berzu kriptovaluta FTX u javnosti je odjeknula i delovala kao slamka spasa za FTX kom je pretio totalni kolaps, iako su stručnjaci upozoravali da takav potez teži ka monopolizaciji tržišta kriptovaluta. Međutim, izvršni direktor Bajnensa Čangpeng Žao juče je objavio da odustaje od pripajanja ove dve firme.

Čangpeng i direktor FTX-a, dojučerašnji multimilijarde Sam Bankman Frajd, prethodno su potpisali neobavezujuće pismo o spajanju ove dve kompanije koje se bave kriptovalutama.

Preokret dolazi dan nakon što je izvršni direktor Binance-a Čengpeng Žao objavio da je najveća svetska kompanija za kriptovalute postigla neobavezujući dogovor o kupovini FTX-ovih preduzeća van američkog tržišta za neotkriven iznos, spasavajući time tu kompaniju od krize likvidnosti. Ranije ove godine privatni investitori su procenili FTX na 32 milijarde dolara.

„U početku smo se nadali da ćemo moći da podržimo FTX-ove klijente da obezbede likvidnost“, rekao je Bajnens u tvitu u sredu. „Ali problemi su van naše kontrole ili mogućnosti da pomognemo“.

U ponedeljak uveče, suočen sa krizom likvidnosti, Bankman Frajd se trudio da prikupi novac od investitor pre nego što je otišao u Bajnens, prenose svetski mediji. Žao je u početku pristao da uđe, ali je njegova kompanija brzo promenila kurs, pozivajući se na izveštaje o „pogrešnom upravljanju sredstvima klijenata i navodnim istragama američkih agencija“.

Nejasno je ko je sledeći u redu da kupi ovu kripto berzu, ako uopšte i ima zainteresovanih. Bankman Frajd je rekao investitorima da se kompanija suočava sa nedostatkom od do osam milijardi dolara da bi ispunila zahteva za povlačenje sredstava i da joj je potrebno hitno finansiranje.

Raspad Bajnens – FTX ugovora je poslednje poglavlje u šokantnom kolapsu koji je ove nedelje potresao svet kriptovaluta. Bankman Frajd je upravo u ponedeljak pokušao da uveri investitore da je imovina kompanije u redu. Ali nakon što je Bajnensov Žao javno rekao da njegova kompanija prodaje svoje udele u FTX-ovom izvornom tokenu FTT, rasprodaja je bila pokrenuta, a FTX nije mogao ništa da učini da to spreči.

Bankman Frajd je u utorak rekao da su klijenti tražili povlačenje sredstava od šest milijardi dolara. Takođe je izbrisao tvitove od prethodnog dana koji ukazuju na to da FTX ima dovoljno sredstava da pokrije imovinu klijenata.
Žao je rekao zaposlenima Bajnensa u dopisu ranije u sredu da „nije napravio plan“ za kolaps FTX-a. Rekao je da pad FTX-a „nije dobar ni za koga u industriji“ i da zaposleni ne bi trebalo da „na to gledaju kao na pobedu za nas“.
Takođe im je rekao da ne trguju FTT tokenima dok se situacija ne stabilizuje.

FTT je već izgubio 80 odsto svoje vrednosti između ponedeljka i utorka, pao je na pet dolara. U sredu je pad nastavljen, pa se vrednost tokena survala na 2,30 dolara.

Povučene haotičnim raspletom FTX-a, i ostale kriptovalute su ove nedelje počele da padaju. Tako je najveća kriptovaluta bitkoin u sredu pao za 15 odsto i to samo dan nakon što je u utorak već izgubio 13 odsto vrednosti. Tako se sinoć jedan bitkoin menjao za manje od 16.000 dolara, što je prvi put od novembra 2020. da je ovaj token bio na tako niskom nivou.

„Svaki put kada glavni igrač u industriji propadne, mali investitori će patiti. Tokom poslednjih nekoliko godina videli smo da kripto ekosistem postaje otporniji i verujemo da će vremenom slobodno tržište izbaciti one koji zloupotrebljavaju sredstva korisnika. Kako se regulatorni okviri razvijaju i kako industrija nastavlja da evoluira ka većoj decentralizaciji, ekosistem će ojačati“, saopštio je Bajnens.
Bitkoin sinoć pao ispod 16.000 dolara, Bajnens odustao od kupovine FTX-a 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari