SAD prete zaplenom još 700 miliona dolara osnivaču propalog FTX 1Foto: Shutterstock/Poetra.RH

Ako bi Sem Bankman Frajd (SBF), osnivač kriptokompanije FTX koja se zajedno sa još stotinak povezanih firmi nalazi u bankrotu, bio proglašen krivim, vlasti bi mu oduzele i tri računa na kriptoberzi Bajnans na kojima se nalazi oko 700 miliona dolara.

Iako je većina imovine SBF-a već zaplenjena u periodu od 4. do 19. januara, savezni tužilac je najavio da će potraživati i ovu imovinu, a u sudskim spisima navodi se dugačka lista fiat novca, akcija i kriptoimovine.

Među zaplenjenom imovinom ističe se 55.273.469 akcija platforme za trgovanje akcijama Robinhud koje vrede oko 525,5 miliona dolara, zatim 94,5 miliona dolara u Silvergejt banci i 49,9 miliona dolara u Farmington stejt banci.

Nakon bankrota FTX-a, podignuta je optužnica zbog sumnje za prevaru i pranje novca.
Top menadžment kompanije i članovi najužeg kruga donosilaca odluka poput Kerolajn Elison i Geri Vanga priznali su dela i pristali na saradnju sa organima vlasti, dok je SBF negirao krivicu.

Nakon izručenj SBF iz Bahama, gde je sedište kompanije, u SAD on j eplatio kauciju od čak 250 miliona dolara da bi na slobodi sačekao suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari