Sem Bankman Frajd platio 250 miliona dolara za kauciju 1Foto: Shutterstock/Poetra.RH

Uhapšeni osnivač kriptoberze FTX Sem Bankaman Frajd (SBF) platio je jednu od najvećih kaucija u istoriji SAD.

Njegovi roditelji platili su 250 miliona dolara kako bi SBF mogao suđenje da provede u roditeljskoj kući u Palo Altu u Kaliforniji, u kućnom pritvoru i uz predaju pasoša vlastima.

Sudija je odredio i psihijatrijske tretmane, s obzirom na to da SBF pati od depresije i uzima lekove.
Zanimljivo je da je SBF tvrdio da mu je od svog bogatstva ostalo svega 100.000 dolara na računu.

Njegova saradnica i partnerka Kerolajn Elison (28) koja je bila CEO investicionog fonda Alameda risirč kome je 10 milijardi dolara klijenata berze FTX pozajmljeno radi investiranja u rizičnu imovinu i od čega je veći deo izgubljen, pre nekoliko dana se nagodila sa tužilaštvom i pristala da sarađuje, pa neće biti daljih optužnica protiv nje osim one za prebacivanje fondova između firmi.

SBF je od strane tužilaštva na Menhetnu optužen po osam tačaka uključujući prevaru sa hartijama od vrednosti i pranje nvoca.
Njegova kriptoberza FTX, investicioni fond Alamaeda i još stotinak povezanih firmi podnele su 11. novembra zahtev za bankrot.

Nakon objave na Tviteru od strane vlasnika najveće kriptoberze na svetu Bajnans, da povlači svoj novac iz FTX usled određenih saznanja, nastao je juriš stotina hiljada klijenata koji su držali sredstva na svojim računima pri ovoj berzi, bilo u novcu, kriptovalutama ili tokenu koji je emitovala ova berza- FTT.

Ubrzo je vrednost FTT pala na nulu, a oovlačenja sredstava su obustavljena, da bi se saznalo da fali oko osam milijardi dolara.

Kasnije se klupko odmotavalo i saznalo se da u ovim kompanijama nisu poštovane nikakve procedure, a sve odluke je donio uzak krug ljudi na vrhu. Takođe se saznalo da revizorska kuća koja je kontrolisala finansijske izveštaje FTX-a ima kancelariju u Metaversu.

SBF je bio jedan od najvećih donatora Demokratske stranke, a njegove kompanije podržavao je veliki broj poznatih ličnosti.
U grupnoj tužbi na Floridi pored SBF-a optuženi su i košarkaši Stef Kari, Šakil O’Nil, teniserka Naomi Osaka i Kevin O’Liri koji je navodno pmogao Bankmanu da sprovede plan.

Takođe su podnete privatne tužbe i protiv igrača američkog fudbala Toma Brejdija i njegove bivše supruge manekenke Žizel Bundšen koji su takođe bili zaštitna lica FTX-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari