bitcoinfoto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Američka kripto berza FTX, druga po veličini u svetu, pokrenula je i zvanično proceduru bankrot, a generalni direktor i osnivač ove berze kriptovaluta Sem Bankman Frajd podneo je ostavku.

Procesom stečaja firme upravljaće Džon Rej koji je svojevremeno radio u Enronu.
Kompanija je bankrotirala jer joj fali osam milijardi dolara da isplati poverioce koji žele da prodaju kripto token ove berze FTT.

Danas je prijavljen hakerski napad na ovu berzu u kom je navodno na druge kriptonovčanike prebačeno 662 miliona dolara.

Nakon Vojadžer didžitala i Celziusa ovo je treći bankrot neke kripto kompanije ove godine, samo što je FTX bio druga na svetu po veličini berza za kriptovalute.

U stečaju su i povezane kompanije, FTX.US, deo berze koji je poslovao samo u SAD, kao i Alameda risirč, takođe u vlasništvu Bankman Frajda, kompanije koja je trgovala i investirala u kriptovalute.

Prekjuče je vlasnik najveće kriptoberze na svetu kineskog Bajnansa, Čangpeng Žao, poznatiji po svom nadimku na tviteru CZ, objavio da se vode razgovori o preuzimanju FTX-a, ali je juče objavljeno da su pregovori propali.
Bogatstvo Bankman Frajda je donedavno procenjivano na 16 milijardi dolara, ali je nakon kolapsa njegovih kompanija, vrednost njegove imovine pala na nulu.

Osim toga, tek predstoji zvanična istraga o dešavanjima u FTX i Alamedi, posebno jer je u javnosti objavljeno da je FTX pozajmio Alamedi 10 milijardi dolara, novca ljudi koji su na ovoj berzi držali svoje depozite u kriptovalutama, da bi ova ulagala u visoko rizične investicije.

AP je preneo izjavu anonimnog izvora da Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti (SEC) istražuju FTX ne bili utvrdili da li je bilo kriminalnih aktivnosti.

Dok su cene kriptovaluta skakale sve je bilo u redu, ali od pada vrednosti kriptovaluta ovog leta što je označeno kao kriptozima, ovaj način poslovanja koji neki označavaju i kao Ponzi šema, je propao.
Inače Blankman Frajd se navodi kao jedan od najvećih donatora predsedničke kampanje predsednika SAD Džoa Bajdena, kao i skorašnje kampanje Demokratske stranke za izbore u Kongresu i Senatu.

Na Tviteru je objavljena i imejl prepiska u kojoj je Bankman Frajd nudio partnerstvo Ilonu Masku u kupovini Tvitera sa investicijom od tri milijarde dolara, ali do ove saradnje nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari