Srbija plasira 90 odsto svog izvoza u Evropu, od čega u Evropsku uniju 55 odsto, a u CEFTA region 35 odsto. Istovremeno, u zemlje Bliskog istoka odlazi zanemarljivih 0,92 odsto srpskog izvoza, istaknuto je juče na konferenciji povodom osnivanja MEBAS-a, Bliskoistočne poslovne asocijacije za Srbiju. U ovoj organizaciji, međutim, veruju da će širenje srpskog biznisa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima biti veliki i značajan faktor koji će brzo podići izvoz Srbije u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike (MENA).


– Svi su svesni problema sa kojima se suočava Evropska unija, pa čak i Međunarodni monetarni fond ukazuje na to da postoji opasnost od urušavanja EU kao ekonomskog prostora. Šta će se dogoditi ako Srbija ostane ekonomski vezana za svoj geografski prostor? Upravo zbog tih izgleda Srbija treba da razmišlja unapred i da gleda i druge opcije za plasman svojih proizvoda – kažu u MEBAS-u.

U ovoj asocijaciji napominju da je u Emiratima, Dubai čvorište biznisa u MENA regionu, u kojem se sklapaju najveći poslovi regiona, te da bi za srpske kompanije bilo korisno kada bi svoja predstavništva locirale tamo. Kao primer, u MEBAS-u navode zemlje poput Sirije, Irana i Libije, koje imaju ogromnu potrebu za rekonstrukcijom i čiji predstavnici dolaze upravo u Dubai da sklapaju ugovore, jer je u tom gradu lociran najveći broj dobavljača.

– Dubai je jedan od najvećih izvoza čaja na svetu. Znate li koliko biljaka čaja imamo? Nula – kažu u ovoj asocijaciji, ilustrujući time značaj Dubaija kao centra trgovine na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari